Syyskuu 2010

1.9.2010

Keskiviikko. Hinni on vapautettu yhden huoneen oleskelutilasta ja elämä on rauhoittunut. Siitäkin huolimatta, että paikat sottaantuu, on parempi, että Hinni on vapaa liikkumaan ja Eko lepää sohvallaan. Viimeisen kuukauden saldo on siis kolme käytävämattoa ja sohva. Se on noutajienkin hinta aika korkea… , mutta on se sen arvoinen – Hinniäinen.

6.9.2010

Maanantai. Nytpäs kokeilen kääntää sivun päiväjärjestyksen alaspäin eteneväksi. Olin testaamassa koiria koko viikonlopun ja omat koirat olivat hoidossa; Eko tarhalla ja Hinni juoksun takia Sadulla. Kumpikin koira oli ikävöinyt. Eko alkaa varmaan vanheta ja olisi mieluummin kotona. Hinnin juoksu sotkee mielialaa ja oli ollut hoidossa tosi varovainen ja alistuva pienelle Mini göötille. Oli Satu joutunut oikein korostetusti kehumaan ja tukemaan Hinniä, ettei Mini olisi jyrännyt sitä. Jälleennäkemisen riemu olikin sitten rajaton, kun laumamme koontui yhteen. Kylläpä oli läheisyyttä koko pyhäillaksi. Nyt maanantai-iltana kävin hakutreeneissä ja olin itse vähän varovainen Hinnin treenin suhteen. Suunnittelin treenin, missä varmasti ei tulisi ongelmia. No, eihän niitä tullut ja Hinni oli ihan yhtä reipas kuin aina ennenkin. Intoa enemmän kuin tarpeeksi ja eka pisto lipsahti tietysti pitkäksi. Toisella pistolla ukko löytyi ja homma jatkui erittäin hyvin…  Tulipa taas mieleen tehdä Hinnistä rullakoira – on se niin nopea .

15.9.2010

Nyt on aika lipsunut hallinnasta näköjään. Hinnin juoksu on lopuillaan ja elämä tasaantunut. Hinnin juoksuaika sujui ihan mukavasti. Ulkopuolisten mielestä se aluksi herkisteli, mutta reipastui olon tasaannuttua. Mitään hännän kääntämisiä en nähnyt missään vaiheessa. Hurjinta Hinnin toimesta liehittely oli just ennen juoksua ja n. 15-17 pvä. Muutoin Eko antoi Hinnin olla ihan rauhassa – leikattu uros kun on.

Hakua on treenattu ja nyt on aloitettu jo rullatreenit. Siis Hinnistä tulee rullakoira so. ilmaisee löytämänsä henkilön ottamalla kaulassa roikkuvan ilmaisurullan suuhun ja tuomalla sen minulle. Sitten kytken koiran ja Hinni vie minut löytämänsä henkilön luo. Eko ilmaisee samalla tavalla; sekään ei siis hauku löytämäänsä ihmistä. Ilmaisua treenataan nyt irtorullilla ja kenttäolosuhteissa kunnes koreografia on hallinnassa.

Hinnistä näyttäisi tulevan pelastuskoira melko varmasti – sen mielenkiinto on kohdistunut oikeisiin asioihin. Esimerkiksi tänään Hinni oli tutustunut kompassiin. Oli löytänyt sen hälytysryhmävarusteistani, takin taskusta. Pitää muistaa ostaa uusi kompassi .

17.9.2010

Ostin uuden kompassin – jätin sen autoon varmuuden vuoksi.

Eilen menin kotiin ja pöydällä oli viesti siivoojaltani. Luin, että oli ollut makuuhuoneessa vähän vanua revittynä ja hän oli jättänyt vanun sängylle. No, ajattelin, että on jostain nallukasta vähän suolia vedetty ulos… Mutta, mutta, miksikäs makkarin portti on kiinni… ? Voi kauhistus!!  Sängyllä oli metrin korkea kasa vanua – oikeesti!! Olin aamulla laittanut Hinnin oman petin päälliset pesuun ja sisuspussi jäi odottamaan päällisen pesua. Oli Hinni repinyt sisuspussin ja kaikki vanut oli kaivettu ulos. Oli varmaan siivooja ollut iloinen . On tuo tyttönen sellainen puuhapete .

Tänään, perjantaina, oli herätyskello eteisessä vastassa, kun menin kotiin. Siitä saatoin päätellä, että makkarissa on puuhattu jotain… Hinni oli lukenut pelastuskoirakoesäännöt… jostain syystä se oli myös lainannut silmälasini, sellaiset tiimarin lasit onneksi vain…

18.9.2010

Ostin Hinnille jättisuuren luun, jonka se saa syötäväksi, kun lähden kotoa. Lauantaina oli paikat ihan kunnossa n. viiden tunnin poissaolon jälkeen.

Tällä viikolla on käyty metsässä umpipimeälläkin. Ei mitään ongelmia. Täysi meno päällä. Ekohan ei ole koskaan vierastanut pimeyttä ja Hinninkin kohdalla näyttää tosi hyvältä. Otsavaloni ei haittaa sen menoa eikä myöskään ohjaa sen liikesuuntaa, vaan Hinni liikkuu ihan reippaasti hajumaailman ohjaamana. Tämä on tosi hyvä asia pelastuskoiran uraa ajatellen. Sen lisäksi, että Hinni on lukenut säännöt ja opetellut kompassin käytön, sillä tuntuisi siis olevan toimintakykyä pimeässä suoritettavia tehtäviäkin varten… oikein hyvä!

21.9.2010

Tiistai-ilta. Nyt on pakko hehkuttaa . Hinni oli aivan super hieno meripelastustreeneissä eli järvipelastushommissa. En ole koko kesänä käynyt Hinnin kanssa järvitreeneissä, kun ilmaisua ei ole ollut. Tänään kuitenkin tuli extra superhieno mahdollisuus treenata ja lähdettiin oitis mukaan. Keli oli sateinen, tuulinen ja ilta pimeni. Hinnin vuoro oli vasta lähellä kahdeksaa, joten ilta pimeni mukavasti ja työskentely oli nenän varassa. Teimme etsinnän tuulen alla risteillen Pärske -alusta käyttäen. Hinni sai hajun luodolla olevasta maalihenkilköstä ja aloitti ilmaisuhaukun!!! Siis se osasi haukkua, kun ei voinut juosta maalihenkilön luo. Kerrassaan upea suoritus. Nyt olen varma, että Hinni löytää ja varmasti menee löytämänsä maalimiehen eli ”ukon” luo. Turhautuminen sai Hinnin jopa haukkumaan. Loppumatkan Hinni sai uida. Sekin on hyvää treeniä, koska nuori koira usein unohtaa uidessaan, mitä olikaan tekemässä. Uusi käskytys rannalle saa koiran toimimaan jälleen…näin kävi Hinnillekin, ja sieltähän se ukko löytyi.

Nyt annan kyllä anteeksi sen, että herätyskello oli jälleen tänään eteisessä ja koristelistat kuorittuina pois. Kellohan toimii silti edelleen… ei pidä olla liian tarkka .

26.9.2010

Sunnuntai. Hinnin mielestä metsässä on IHANAA!! Kotona on paljon vähemmän mitään mielenkiintoista. Sekin herätyskello oli piilossa muutaman päivän, mutta tänä aamuna uskalsin jättää sen yöpöydälle, kun jouduin lähtemään kisoihin jälkiä polkemaan. No, kellohan oli sievästi eteisessä odottamassa minua… Onkohan nyt kyse poissaollun ajan tarkkailusta… Hehe, on se NIIN viisas koira.

Illalla olin vielä tosietsinnässä Ekon kanssa. Hinni oli naapurin hoidossa vähän aikaa, mutta olikin sitten halunnut omaan kotiin. Hinni on aikuistunut tosi paljon – siis henkinen varmuus on ihan eri tasolla kuin alkukesästä.

29.9.2010

Keskiviikko. Maanantaiaamuna herätyskello ei herättänyt, heräsin silti. Kello käy, mutta viisarit ei liiku. Onkohan siinä joku vika? Pitää pyytää Hinniä vilkaisemaan…
Maanantaina illalla käytiin treenaamassa henkilöhakua ja nyt otettiin haukkuilmaisu mukaan. Ja haukkuihan Hinni. Kylläpä nyt pääsee joku sanomaan jotain johdonmukaisesta koulutuksesta…. Joo, tämmöistä tämä, mutta kyllä me vielä ehditään vaihtaa takaisin rullalle, jos siltä yhtään tuntuu.
Tiistaina oltiin Hinnin kanssa ekan kerran tottistreeneissä oikein noutajien kenttäkoulutuksessa. Menin alkeisryhmään. Hinni keskittyi erittäin hyvin yhteiseen työskentelyyn. Muut koirat ja ihmiset saivat olla ihan rauhassa, kun olimme kontaktissa seuraamisessa ja erilaisissa kohtaamisharjoituksissa. Kättelytkin vieraan ihmisen kanssa onnistuivat hyvin Hinni sivulla istuen. On se sitten jotain oppinut kotitreeneissämme .

30.9.2010

Korjattiinpa Hinnin kanssa se herätyskello. Ravistelin sitä ja otin pois irtonaiset muovinkappaleet kellotaulun lasin alta. Tänä aamuna kello kävi normaalisti.

Kaikkea sitä pitää ihmisen mennä lupaamaan… huomenna minun pitäisi laskeutua narujen varassa Joensuun vanhan palolaitoksen letkutornista. Viime yönä näin jo painajaisia . Saapas nähdä kumpi pelkoni on suurempi; vedenvaraan joutumisen vai putoamisen pelko. Vedenvaraan joutumista olen pakosta joutunut treenaamaan järvipelastushommissa ja sen pelon jo hallitsen. Nyt pitää testata tämäkin pudotus… voi taivas.