Elokuu 2011

31.8.2011

Elokuun viimeinen päivä. Kesäkausi voitaneen katsoa päättyneeksi, vai?! Mielestäni Hinnin kesä on ollut erittäin aktiivinen ja oppimistavoitteita on saavutettu mainiosti.


Hinni tykkää hakkuuaukeista, siellä on ihana juosta lujaa.

Maanantaina otin hakutreenissä kunnon haukkuilmaisut ja Hinni teki ne selkeällä ja vaativalla äänellä. Ei voi moittia!

Tiistaina, siis eilen, teimme hyppytreenin avustajan kanssa. Estehyppyä teimme 80 cm korkeudella. Hyvä hyppytekniikka, metri tulee menemään hyvin yli. A-esteessä siirryimme suoraan kisaesteeseen ja se meni hienosti. Matalammalla esteellä opetettu tekniikka toimi hienosti. Tästä on todella hyvä jatkaa!

28.8.2011

Viikon kuulumisia: Maanantain hakutreeni meni suunnitellusti haukkua treenaten. Tiistai-iltana pidin pentukurssin teorian. Keskiviikkona oli taloyhtiön talkoot ja siinä illan kuluessa Hinni pääsi treenaamaan henkilöryhmää, kun innokkaita ihmisiä oli paikalla. (Henkilöryhmä kuuluu palveluskoirilla seuraamisliikkeeseen ja koiran pitää seurata ohjaajaa henkilöryhmässä kahdeksikkoa kurvaillen eikä se saa kohdistaa mitään huomiota ihmisiin.) Torstaina kävin vaihteeksi kenttätottiksessa ja ilokseni huomasin Hinnin hieman edistyneen. Paikallaolokin oli tosi hyvä.

Perjantaina saimme seuraksemme Martti -noutajan, sileäkarvaisen. Lauantaina kilpailin Martin kanssa palveluskoirien jälkikokeen voittajaluokassa. Onneksi vain harvat näkivät suorituksemme. Jälki tatinpoimijoiden tallaamassa metsässä oli todella haastava. Kaksi hukkaa ja silti ajoimme jäljen ajan puitteissa ja hukkasimme vain yhden välikepin. Se oli Martilta upea suoritus. Esineruutu olikin jotain muuta. Siis kaikki kolme esinettä löytyivät ihan helposti, mutta siinä välillä Martti ehti käydä uimassa !!!, kusta kolmesti ja paskoa. Voitte kuvitella minkä värinen minä olin . Tuomari näki enemmän ne hyvät puolet…nopeat esineeseen reagoinnit jne… onneksi. Tottisosuutta ei tarvitse paljoa kuvailla. Martti kuljeskeli suorituksen mukanani ja teki liikkeet, kun ne pitää tehdä. Ei siinä mitään yhdessä suorittamista ollut, osaava koira teki sen, minkä olisi yksin kentälle lähetettäessäkin osannut tehdä. No, saatiin me sentään tulos JK3. Se oli tavoite ja se saavutettiin, joten ihan ok homma meni.

Tänään peko-treeneissä Hinni sai haukkua reilummin ja haukkuihan Hinni.

Pitää tähän vielä lisätä Martti-noutajan kohteliaasta käytöksestä Hinniä kohtaan. Marttihan ei siis ollut lainkaan urosmaisen tunkeileva ja ahdisteleva Hinniä kohtaan, vaan päinvastoin. Lenkillä Hinni esitteli hienoja kohteitaan Martille ja Martti seurasi kohteliaan kiinnostuneena Hinniä. Saatoin melkein kuulla Martin hyväntahtoiset ajatukset ”ihan totta, mielenkiintoista…”, ”todellakin, kiinnostavaa…” Ja Hinnihän oli ihan haltioissaan.

21.8.2011

Perjantain peko treenit pidettiin etsintäharjoituksena, jossa jokainen koira sai oman tehtävänsä. Syvän hämärän jo laskeuduttua klo 21 jälkeen pääsi Hinni omalle jälkiosuudelleen. Näille nuorimmille treenaajille tehtävät ovat selkeitä, Hinnille se oli selkeä jälkitehtävä tietyn ison kiven luota, jossa ”kadonnut” henkilö oli nähty. Hieman arvelutti, sillä osaavien koirien vanhat jäljet eivät olleet oikein sujuneet, mitenkähän Hinnin tuoreempi jälki sujuisi. Hinni nappasi jälkensä aivan kiven luota ja lähti painattelemaan jälkeä pitkin höyryjunan tavoin; minä tosin taisin olla se, joka puuskutti, mutta lujaa mentiin. Aivan loistava suoritus Hinniltä. Pari jäljellä ollutta esinettäkin löytyi helposti.

Eilen lauantaina tein jäljet sekä Hinnille että Martille, pekoryhmämme koiralle. Martin jälki oli neljä tuntia vanha ja Hinnin vain vähän tuoreempi. Molemmat ajoivat jälkensä erittäin hyvin. Martti tosin pääsi karkaamaan ennen viimeistä keppiä ja odotti kepillä maassa maaten kaikessa rauhassa. Onneksi olin itse tehnyt jäljen ja tiedin suunnilleen minne päin pitää mennä. En ihan osunut koiran kohdalle, mutta sieltä se löytyi hakkuuaukean laidalta… Hinnillä jäi eka keppi metsään, mutta muut löytyivät hienosti.

Tämän illan pekotreenissä Hinni ajoi taas jäljen. Nyt jälki oli vieraan tekemä ja se piti nostaa tien suuntaisena jäljen ylösottona. Jälki löytyi noin sadan metrin päästä. Hinni törmäsi jälkeen kuin seinään ja teki 90asteen kulman painellen metsän syvyyteen minä perässä punnuksena. Hirmuinen vetovoima eto sintillä. Olin taas kerran aivan puhki ja hikimärkä perille päästessämme. Nyt jäljen lopussa oli ekan kerran ihminen. Hinni kävi henkilön luona ja poistui välittömästi jälkeä etsimään – ylimääräinen häiriö vain Hinnin mielestä, oletan.

17.8.2011

Maanantain hakutreeni tehtiin suunnitellusti haukkua vahvistaen. Hyvinhän se meni.

Tiistain vepe-treenissä ei vienti ensin meinnannut lähteä, mutta kun idea kirkastui, vei Hinni pelastusliivitkin veneelle. Liivien kuljetus oli aika hankala juttu, kun väkisin osuivat etujalkoihin, mutta onnistuihan se silti.

Tänään keskiviikko-iltana treenasimme pelastuskoirien joukkuekisaryhmämme kanssa. Ajoimme kaikilla kolmella koiralla, Martilla, Oililla ja Topilla, taajamajälkeä ja sitten kävimme vielä raunioilla. Lopuksi sai Hinnikin tehdä ekan oikean rauniotreeninsä. Ihan oma-aloitteisesti alkoi ilmaista piilossa ollutta maalimiestä. Ei siinä maalimies ehtinyt umpipiilosta palkkaamaan yhdestä haukusta… haukkuja tuli useita. Ekalla kerralla rämiseville pelleille mennessään Hinni väisti peltejä, mutta nopeasti se älysi, että ei ne vaarallisia olekaan ja sitten juoksenteli niiden yli moneen kertaan. Hauska nähdä, miten Hinni on aikuistuessaan varmistunut koko ajan… no, sitä itsenäisyyttä on kyllä ollutkin aina treeneissä omiksi tarpeiksi.

Hinni on nyt itse keksinyt haukku – pallopalkka -jutun myös kotioloihin sovellettuna. Illalla, telkkaria katsoessani Hinni tuo pallon syliini. Jos en ole huomaavinani, tulee haukku kerran ja toisen… ja sitten minä heitän pallon. Kiva peli Hinnistä. Itsetunto on siis jo sillä tasolla, että alkaa pomottaa minua. Ei haittaa tässä tapauksessa.

15.8.2011

Helteinen viikonloppu takana. Olin itse pitkälti näyttelyhommissa, talkootyövoimana. Hinni pääsi osallistumaan näyttelyn purkutalkoisiin; hyvähän sen oli juoksennella raviradan keskialueella, tilaa riitti. Muuten Hinni sai olla kotona ja naapureiden hoivissa. Tottistreeniä on tehty ja esineen vientiä. Hinni kuljettaa postia naapurin ja oman kodin välillä .

11.8.2011

Maanantain hakutreenissä Hinni harjoitteli haukkumista. Nyt tehdään jonkin aikaa haukun vahvistamista siten, että yhdestä hyvästä haukusta tulee ”naks” klikkerillä ja palkkapallo lentää. Hinni tajuaa homman hyvin.

Tiistain vepe-treenissä Hinni vei esinettä veneelle ja haki veneen rantaan ainakin 30 metristä (minusta se oli 50m). Hinni tekee jutut tosi määrätietoisesti.

Tottistreenit on nyt menneet paremmin. Olin tänään oikein iloinen Hinnin tekemisistä. Seurasi oikein nätisti eri nopeuksilla. Purin intoa myös esine-etsintään. Kolme esinettä kaukana ja kaksi lähellä. Yhden kaukana olleen vaihtoi toiseen – sai tuulen alta hajun toisesta. Nyt pitää palata taas yhden esineen kapeisiin käytäviin, jotta saan homman kasaan uudelleen. Jälleen intoa oli enemmän kuin järkeä; siis Hinnillä.

7.8.2011

Nyt on vettä satanut perjantain ukkosesta alkaen. Eilen tosin olin Hinnin kanssa vesisateisessa Kärkölässä. Seurasin rottweilereiden ”Kellokisoja” ja sain tottisohjausta Korrin Suskilta. Kumma kyllä, tapahtumaa seuratessa ei tullut sellainen olo, että rottis pitäisi hankkia; paremminkin tuli varmuus, että kyllä me Hinnin kanssa vielä opitaan ja näytetään osaamisemme .

Alkuillasta sunnuntaina tuli hälytys etsintään. Hinni pääsi auton kyytiin ”haistelemaan ilmapiiriä”. Onneksemme vanhus olikin kävellyt kotiinsa yli 10 km matkan; unohti, että mies odotti autossa tien varressa… niinkin voi käydä, kun muisti pettää.

5.8.2011

Tiistai-illan vepe-treeni meni hyvin. Juoksun takia Hinni sai tehdä hommansa viimeisenä ja kaikki jutut peräkkäin. Esineen vientiä ja veneen noutaminen tehtiin pariin kertaan kumpikin. Hinni nauttii uimisesta todella paljon.

Eilen ajoin jäljen, vaikka metsä oli tosi kuiva. Ukkossade tuli vasta myöhemmin illalla. Hinni ajoi jäljen tosi hyvin. Nyt otin ekan janan 90-asteen kulmassa jälkeen nähden ja sekin onnistui nappiin. Kulmat menee hyvin, Luulen, että yksi keppi jäi tien ylityksen jälkeen… en ole varma, laitoin niin monta keppiä varmistamaan itselleni jäljellä pysymisen (kontrollikeppejä).

2.8.2011

Elokuu ja syksyn tuntua ilmassa. Eilen illalla osallistuin Hinnin kanssa etsintäharjoitukseen. Olivat vastuuhenkilöt suunnitelleet ja tehneet todella monipuolisen harjoituskerran. Noo, juttu ei meidän ryhmältämme oikein sujunut, mutta rämmimme metsässä ja suolla ja… voivoi… puolilta öin oltiin kotona. On vielä paljon opittavaa meidän nuorilla koirillamme ja voisihan sitä omaakin osaamistaan kehittää… Reippaasti pienet koiratytöt silti yrittivät selviytyä.


Tästä se etsintäharjoitusalueemme alkoi… kuivalta kankaalta.

”Ryyppy murheeseen”. Arto ja Lulu virkistäytyvät.