Elokuu 2012

26.8.2012 Sunnuntai. Hinnin kanssa Lapinlahdella. Hinni osallistui Nalan kanssa pelastuskoirien käyttöönotto tarkastukseen. Testi on viranomaisten kanssa kehitetty tasomittari, jota ollaan ottamassa käyttöön.  Testi on hyvin käytännön etsintätilanteen kaltainen. Koirakolle annetaan etsintäalue, jonka tarkastaminen on itse suunniteltava ja toteutettava. Aikaa tehtävän suorittamiseen on kaksi tuntia. Testiä voidaan muuttaa kesken kaiken pidentämällä tai muuttamalla tehtävää eteen tulevien tapahtumien mukaan. Siis ihan niinkuin oikeasti etsinnöissä.

Nala ja Tiia kävivät maastossa ensin, heillä avustajana Kati. Minä ja Hinni päästiin maastoon Kaisan kanssa. Minna kulki taustalla tarkkailijana. Arvioijana oli poliisi Jari Kaukonen Kuopiosta ja palveluskoiraliittoa edusti Rytkösen Eija.

Teimme normaalin etsintäsuunnitelman ja aloitimme työskentelyn tien suuntaisena jäljen ylösottona. Alueemme oli vajaan kilometrin mittainen. Nostimme jäljen melkein alueen reunan lopusta. Jälki oli kuulema 5,5 tuntia vanha. Hinni ajoi jälkeä erittäin hyvin. Löysimme esineen ja jäljestys lopetettiin siihen. Meidän piti jatkaa alueen läpikäymistä eteenpäin.

Hinni merkkaili jälkeä, mutta ei lähtenyt ajamaan sitä, tai minä en osannut tukea sitä… Siinä olisi kuulema ollut tuore jälki. Voi olla, että Hinni ei vanhaan jälkeen leimauduttuaan halunnut ajaa heti tuoretta jälkeä… tiedä hänessä. Maalihenkilö löytyi kuitenkin alueemme takamaastosta ja etsintämme päätettiin siihen. Aikaa olisi ollut jatkaa tehtävää, mutta olimme antaneet tarvittavat näytöt taidoistamme. Molemmet koirakkomme läpäisivät testin. Toki Hinnillä ja minulla on vielä kehitettävääkin yhteistoiminnassamme, mutta oli tosi mukava huomata, miten hyvin Hinni pystyy jo pidempikestoiseenkin työskentelyyn.

25.8.2012 Perinteinen Pielisen ympäriajo, eli vanhojen sukulaisten luona käynti. Tällä kertaa reissun tein veljeni, Jukan, kanssa. Lieksan keskustassa kävimme Anja-tädin luona palvelukeskuksessa. Hauskalta kuulosti, kun hän kertoi käyneensä Pietarissa ja karpalossa. Tämän suomensin veljelleni, että Pietari on Pikku-Pietari, paikallinen osuuskauppa ja Karpalo on päiväkeskus, jossa Anja käy liikuntaryhmässä.

Mätäsvaarassa kävimme katsomassa vanhoja kotiseutuja… kylläpä oli Empun baari ympäristöineen pusikoitunut. Edellisen kerran käydessäni vasta horsmat olivat kasvaneet ympärille.


Empun -baari 2012


Pielisenkumin korjaamo 2012

Nurmeksessa suuntasimme auton keulan kohti Kyrölän palvelukeskusta, jossa Sanni-tätimme oli vuorohoitojaksolla. Sanni oli lomalla Floridassa. Vuorohoitoyksikön nimi on Florida. Otimme Sannin mukaan ja kävimme vielä hänen siskonsa, Martta-tätimme luona Valtimolla.

Poispäin ajellessa pysähdyimme vielä Kontiolahdella Tähkäpihassa, palvelukodissa, Veera-tätimme luona. Sielläpä 87-vuotias Veera-tätimme makoili hyväntuulisena vuoteessaan. Osan asioista Veera muistaa kirkkaasti, mutta päivittäiset asiat menevät sekaisin. Vaikka päivät kuluvat etupäässä vuoteessa, kertoo Veera iloisena kaikista pikku puuhista, mitä hän on päivän aikana tehnyt… tai kuvitellut tehneensä.

22.8.2012 Telineet kasattu ja Hinni treenaa.

21.8.2012 Viikko jälleen takana. Viime viikon treenit otettiin kevyesti; lyhyitä treenejä eri pituisilla ilmaisuilla. Viikonlopun olin raunioilla alkeiskurssia vetämässä Kaisan kanssa. Oikein mukava kurssi olikin; tosi innokkaita ihmisiä ja koiria. Hinnikin pääsi molempina päivinä vähän hommiin. Motivaatiota riittää vaikka muille! Ihan sama mitä tehdään, edelleen: kaikki käy. Ketteryystelineiden suorittaminenkin on edistynyt mainiosti. Tikapuut vaakatasossa, jotka ovat olleet ne kaikkein vaikeimmat suorittaa, on alkanut sujua. Viime viikolla, joku ilta treenatessamme, Hinni yllätti itsensä etenemällä tikkaita muutaman puolan verran. Sitten se jähmettyi paikalleen ihan sen näköisenä, että ”mitenkäs minä tänne asti jouduin”. Loppuun mentiin askel askeleelta avustaen. Nyt sunnuntaina Hinni meni tikkaat jo kokonaan itse. Ajautui kuitenkin oikeaan laitaan, eli minun kylkeeni kiinni. Mutta, hienosti meni!

Jotta treenit tehostuisi, olen jo ostanut agility keinun Hinnille ja putkipussin myös. Keinu pitäisi koota; 58 yhdenlaista ruuvia, 8 toisenlaista ja kolmansia… Kyllä se vielä kasaantuu… naapuri auttaa aina…

13.8.2012 Ihan asiallinen juttu oli Karjalaisessa eilisestä etsintäharjoituksesta ja koirat olivat vain yhtenä osana laajempaa juttua, vaikka iso kuva olikin. Toimittaja oli tarinoinut mitä itse piti tärkeänä, niinhän ne aina, jos ei lue juttua etukäteen. Tällaisia juttuja en pyydä etukäteen luettaviksi. Työssä tehdyt haastattelut tarkastan melkein aina. Juttu löytyy PEKO-sivulta linkkinä.

12.8.2012 Hinnin eka lehdistötilaisuus – huomisesta Karjalaisesta voitte lukea. Siis, Hinni osallistui ainoana pelastuskoirana isompaan Vapepan yhteisharjoitukseen viranomaisten kanssa. Tietysti lehdistö kiinnostui koiran toiminnasta ja kuvaaja ajoi oikein maastoon meitä kuvaamaan. Harjoitukseen osallistui useita sukeltajia, järvipelastajat, SPR:n useita ryhmiä ja monia muita. Mielenkiinnolla odotan, mitä lehdessä lukee.

8.8.2012 Noo, ei näytä treenirytmi pitkään hiipuvan. Eilenkin treenattiin hakua; ilmaisuja otin. Hinni pelitti hienosti. Jokaiselle maalimiehelle olin antanut selvät ohjeet, miten pitää toimia erilaisissa tilanteissa, mutta Hinni toimi tasan opetetusti eikä mitään apuja tarvittu. Palkkapallot ja frispie vain lenteli iloisesti sateen seassa.

7.8.2012 Laitanpa tähän Merja Tuomaisen ottamat kuvat kolmesta sisaresta: Martta, Hinni ja Zeta.

  

Martta on siskoista suurin ja vahvarakenteisin, Hinnin ja Zetan erottaa parhaiten vain Hinnin hörökorvasta .

Ja velipojat Atte ja Vili Merjan kuvaamina:

 

Eilisen hakutreenin perusteella pitää sanoa, että Hinnistä on kovaa kyytiä tulossa ilmaisultaan ’kertova koira’. Ensimmäiseltä ukolta Hinni pyyhälsi välittömästi minua kohti naama nauraen ja korvat solmussa niin, että muutkin nauroivat sen ilmeelle. Tulematta edes ihan luokse, Hinni pyörähti takaisin ukolle ja aloitti ilmaisun haukkuen. Mutta… piti kuitenkin ensin käydä kertomassa minulle löydöstä, voivoi. Seuraavat ukot Hinni haukkui, mutta viimeisen umpparin niin pitkällä viiveellä, että maalihenkilö ei malttanut odottaa passiivisena. Se piilo otettiin uusiksi ilmaisutreeninä.

Seuraava treeni onkin sitten pelkkää ilmaisua, ei mitään etsintää, koska se sujuu… todella vauhdikkaasti.

6.8.2012 Nyt on vietetty hiljaiseloa ja treenattu vain pienesti. Maanantain hakutreeni toteutuu pakosti, kun olen itse vetovastuussa, mutta muutoin olemme keskittyneet tottikseen ja pienesti pitkiin noutoihin ja eteenlähetyksiin – linjoihin, kuten noutajakielellä asia ilmaistaan. Tämä hissukseen olo ei kyllä jatku pitkään, sillä nyt alkaa Hinni jo pyytää tekemistä; lenkillä käyminen ei riitä ollenkaan.

1.8.2012 Keskiviikko. Kohti syksyä mennään. Treeneissä rauhoitutaan myös ja keskitytään pelastuskoirapuoleen ja palveluskoiratottikseen. Pitkiä eteenmenoja on tehty. Maahanmenojakin kaukana on treenattu ilman ennakointia.  Se treeni, missä annoin paikallaan seisovalle koiralle kaukokäskyn ja toteltuaan käskyä, heitti toinen henkilö pallon Hinnin eteen, oli hyvä treeni. Nyt ei paineistu maahanmenosta.