Marraskuu 2012

2.11.2012 Marraskuu hyvällä alulla. Vesisade vie lumen pois, voi itku.

3.11.2012 Aamusta käytiin Minnan ja koirien kanssa lenkillä Jaamankankaalla. Satoi, oli liukasta ja rapaista samaan aikaan. Maa on taas musta ja pehmeän litisevä; niin myös takapihamme… Nyt kun tuo takapiha jäätyy, häviää viimeinenkin heinä / ruoho jääpoltteeseen.

Lenkin jälkeen Minna opasti minut facebookin saloihin. Myt minäkin olen mukana facebookissa omien, koirailevien kavereiden kanssa. Sosiaalista mediaa…

4.11.2012  Yöllä oli satanut 5 cm lunta. Päivällä kaikki sohjoontui, mutta ei ole sulanut pois. Sunnuntain hakutreeni tai peko treeni klo 11, ihan mihin porukkaan mukaan menee. Vaan nyt tehtiinkin sekaryhmä josepalaisten ja popekon porukoiden kanssa. Muilla meni ”ihan hyvin”, mutta Hinnillä ei mennyt edes ”ihan kivasti”. Hinni jätti liikkuvan maalimiehen. Tämä taisi olla kolmas liikkuva ja nyt paljastui koko homman ydin; Hinni ei osaa haukkua liikkuessaan. Siis seuraavaksi alan haukuttamaan liikkuvaa koiraa. Kyllä ihmisen pitää joka asia erikseen käydä läpi, ei ole tätäkään hommaa ennen eteen tullut. Hinni on erilainen nuori.

6.11.2012  Kivasti on vaihtunut sivun suunta alaspäin eteneväksi, mutta haitanneeko tuo…

Hinnin kanssa olen treenannut sitä haukkumista liikkuessa… ei pelitä. Hinnin pitää istahtaa ja sitten vasta tulee ääni ulos… Tässäpä sitä saamme itseämme viihdyttää naapurin kauhuksi. Kyllä Hinni varmaan jossain vaiheessa hoksaa senkin, että myös seisaaltaan voi haukkua. Pieni raukka , ei oo suuret älynlahjat, eikä isot vaateet, mutta kun…

8.11.2012 Tiistai-iltana pakkasin kahvitarpeet kasseihin keskiviikkoillan kokousta varten. Enpäs muistanut silloin, että Hinni on utelias koira tutkimaan kasseja. No, keskiviikkona huomasin heti kotiuduttuani, että olohuoneessa on minigrip pussi silputtuna ja kertakäyttölusikoita pitkin lattiaa. Hinni oli syönyt ainakin pari desiä Pulmu-palasokereita; puhdasta energiaa luonnosta. Oli viettänyt hetken makeaa elämää. Ei sitten ollut ruskeat piparit enää maistuneetkaan, kun olivat koskemattomina kassissa.

Peko-perukan kokous pelastuslaitoksella oli ihan onnistunut. Pelan edustaja kertoi ensivuoden yhteistyökuvioista ja Sari Vapepan kursseista ja harjoituksista. Muuten suunnittelimme omia harjoituksiamme, jotta kaikki avustajammekin pääsisivät osallistumaan laajempiin etsintäharjoituksiin, edes kerran vuodessa.

13.11.2012 tiistai.  Kaikki kaverit ovat siirtyneet facebook -elämään, eikä juuri kukaan päivitä kotisivujaan. Minusta näitä on kuitenkin kiva pitää yllä treenipäiväkirjan tapaan. Täältä löytyy kausittaiset tavoitteet ja tulokset. Nytkin on koko viikko treenattu liikkuvaa maalimiestä. Pyhäpäivän treenissä otettiin yksi paikallaan oleva ja toinen liikkuva maalimies. Liikkuvan henkilön ilmaisun aloitus oli vielä vaikeaa, mutta silti ilmaisuhaukku irtosi liikkessäkin. On vähän edistytty.

Peko treenien rinnalla olen hieman treenannut noutajapuolen ohjauksia ja linjaa, siis oikea, vasen ja eteen…pitkälle. Linjat jäävät vähän lyhyiksi edelleen. Oikea ja vasen, aika lyhyitä nekin, mutta nyt Hinni pysähtyy jo aika hyvin ja kuuntelee suunnan. Meneekin haluttuun suuntaan, ainakin useimmiten. Voih, olisi niin paljon opetettavaa.

15.11.2012 Torstai. Eilen aloitin jälleen uuden liikunnallisen harrastuksen (muitapa ei nyt olekaan). Eka sählyiltamme laajennetun työporukan kanssa oli eilen heti töiden jälkeen. Ensimmäisen puolen tunnin jälkeen siirryin puolustukseen. En millään jaksanut juosta koko kenttää edestakaisin. Kolmen hengen joukkueemme pojat olivat onneksi kovakuntoisia. Mainittakoon, että treeni lopetettiin vastustajan sipattua, ei minun. Minulla ei oikein ollut lajin vaatima tekniikka hallinnassa. Joukkueemme vahva jäsen, entinen liikunnanopettaja neuvoi minua, että kannattaa pitää mailasta kiinni kaksin käsin, varsinkin syöttäessä osumatarkkuus paranee… Minulla taisi olla sellainen keittiöharja -tyyli.

22.11.2012 Toinen sählyilta takana ja edelleen hengissä! On se kova peli, jos osallistuu täysipainoisesti. Eilen pelasimme neljän hengen joukkueilla ja yritin vain pärjätä puolustuksessa. Nyt oli vastapuoli saanut pari ISOA miestä joukkueeseensa; jyräsivät minun ohi ja yli ihan suvereenisti… Yöksi piti ottaa särkylääkettä, niin oli jäykkä olo.

Hinnin kanssa treenit pienimuotoisia. Joka ilta treenaan lenkin yhteydessä pimeässä ohjauksia. Otsalampun valossa yritän ohjata ja nähdä missä koira viipottaa. Hinnistä sekin on kivaa.

Tiistaina menin noutajaporukan syyskokoukseen ja johan pääsin varapaikalle johtokuntaan tai hallitukseen, mikä lie ollut… Sen siitä saa, jos osoittaa kiinnostustaan. Minusta saattaa siis tulla vielä oikea noutajaihminen.

28.11.2012 Marraskuu aivan lopuillaan. Ihan ohut lumiriite maassa valaisee mukavasti iltalenkkiä ja melkein täysi kuu! Olipa upea keli eilen työpäivän jälkeen metsässä. Myöhemmin illalla treenasimme Minnan kanssa vähän tottista ja sen jälkeen Minna latasi puhelimeeni karttaohjelman (minähän sen kyllä omin sormin näppäilin Minnan sanatarkalla opastuksella .) Nyt ei muuta kuin metsään eksymään ja gepsillä pois…

Hinnin kanssa hakutreeneissä päästiin liikkuvan maalimiehen ilmaisussa jo siihen, että haukku tulee, joskin viiveellä. Asia saa nyt jäädä muhimaan ja sunnuntain treenissä otin vain tavallisia paikallaan olevia maalihenkilöitä. Vauhti oli hirmuinen. Nopeasti asioita hoksaavana Hinnille ei voi ottaa mitään kahta kertaa enempää, muuten Hinni alkaa ennakoida. Nytkin tuli pari tyhjää pistoa, kun alueen käyttöni onnahti, ja heti oli seuraava pisto lyhyempi, kun Hinni päätteli senkin olevan tyhjä… On se mielenkiintoista, miten koira pystyy päättelemään senkin, onko kyseessä ”tavallinen” hakutreeni vai pidempi ja laajempi peko-treeni. Eihän siinä periaatteessa pitäisi olla eroa, mutta kyllä koira erottaa käskyttämällä tehdyn pistotuksen ja vapaampi muotoisen hakutyöskentelyn.