Huhtikuu 2014

30.4.2014 Maanantain hakutreeni meni sillä tavalla, että vain yhdellä maalimiehellä neljästä otti kiintorullan, muilla irtorullan. Se on sitä arpomista ja äänettömän haukun steppiaskeleita… Saa nähdä milloin päästään oikeesti kunnolla kiintorullalle.

Kolmas eli viimeinen tilattu noutajatreeni Enossa oli eilen tiistaina. Hinni oli ”aika hyvä”. Tai siis, muut ihailevat sen toimintaa, minusta ei ole arvioimaan… ei se kaikkia linjoja ihan suorina mennyt, mutta on se kyllä hirmu hyvä markkeerauksissa. Hinni on kyllä tosi motivoitunut myös noutajahommissa; ei se kesken jätä mitään vaan etsii päättäväisesti dameja isoltakin alueelta. Pillikuuliaisuutta pitää kyllä treenata edelleen.

27.4.2014 Aamupäivästä hyvät noutajatreenit Tukhulmin maastoissa. Pientä säätöä vielä vaatii… mutta Hinni on innoissaan. Huomenna hakutreenit. Tässä Arin ottama kuva edellisestä hakutreenistä. Siinä Hinni on rulla suussa tulossa ilmaisulle.


Kuva Ari Talkkari

24.4.2014 Eilen oltiin toisen kerran treenaamassa Enossa, Heikki Nevalaisen pelloilla, noutajahommia. Voi, miten taitava Hinni olikaan. Piiitkiä linjoja, pimeenäkin… ja markkeerauksissa se on tosi hyvä. Ilo sen kanssa on harrastaa . Kunhan kesällä saadaan se vesityöskentely treenattua, niin sitten mennään kokeisiin. Niin, yks pikkuinen juttu – pillikuuliaisuus, sitä pitää hioa, mutta eihän se kolmessa viikossa voikaan tulla kisakuntoon.

Kaverit pääsivät kyllä sanomaan, että Hinni on vähän pulskassa kunnossa. Sitä olen itsekin katsonut, mutta… Joo, Hinni syö nykyään tosi hyvin. Pitää tarkistaa vieläkin sitä annoskokoa.

Tänään käytiin Hinnin kanssa elukkalääkärissä Aholla. Katsottiin epävirallisesti silmät ja selkä. Silmät terveet edelleen. Selästä löytyi pari hieman madaltunutta välilevyä lannerangasta. Ne joko voivat aiheuttaa kipua jossain tilanteessa, tai sitten ei. Muuten selkä oli siisti, ei siltarakennelman alkujakaan, siis ei mitään spondyloosiin viittaavaa. Mutta se tieto, että voi aiheuttaa kipua tarkoittaa minulle sitä, että hypyt saa jäädä ja palveluskoiran ura. Keskitymme pelastuskoiratoimintaan ja noutajien rodunomaisiin juttuihin. Ojien yli Hinni menee nimittäin vaudilla, mikä viittaisi siihen, että selkä ei ongelmia aiheuta, vaan vika voi olla ihan vain korvien välissä. Tosin, vian korvien välissä ei tarvitse olla isokaan, niin se on varsin haitallinen.

Sivumainintana tähän, että Hinni jäi hetkeksi röntgenhuoneeseen heräämään, kun minä hoitelin paperiasiat. Pikkuisenko kuului naurua odotussalista, kun röntgenistä kuului palosireenin kaltainen ulina. Pieni tyttönen oli niin yksin…  Joo, ja se paino; 28,9 kg eli olihan sitä painoa kertynyt 3 kg ylimääräistä. Pitää nyt tarkistaa muonan määrä oikeesti.

21.4.2014 Toinen pääsiäispäivä. Kotihommia, ulkona auringonottoa…, juu. Hakutreenit iltapäivällä ja illalla avattiin naapureiden kanssa grillikausi etuterassilla. Mahtava keli!

20.4.2014 Todella lämmin pääsiäispäivä. Päiväkahvit etupihan terassilla. Aamulenkki Ukonharjulla, jossa Ukonlampi oli vielä jäässä. Rannan parin metrin sulaan Hinnin oli ihan pakko pulahtaa. Iltapäivällä kävimme Jamiksella tekemässä noutajatreeniä. Ei ihan mennyt putkeen, mutta hyvä treeni lopulta saatiin.

19.4.2014 Kaksi hienoa treenipäivää pellolla. Hinni sai tehdä noutajatouhuja ihan osaamisensa äärirajoilla. Pitkiä linjoja, markkeerauksia, paljon asioita, joita ei ennen olla tehty. Hinni oli ihan hirmuisen innoissaan tekemisistä ja aika hyväkin. Ei kaikki linjat suinkaan suoria olleet, mutta kova into edetä sillä oli. Pillilläkin alkaa olla merkitystä, vaikka vasta muutama viikko on treenattu.

Taustalla näkyvä metsä ja kallioinen mäki oli kohde, jonka päälle veimme dameja ja sitten koiramme hakivat ne pois täältä pellon toiselta puolen eteen lähettäen. Hinnikin osasi hakea daminsa tuolta mäen päältä. Oli niin pitkä matka, etten olisi uskonet asiaa, ellen itse olisi todeksi nähnyt.

17.4.2014 Hyvää pääsiäistä kaikille! Hinni ja minä treenaamme noutajien taitoja perjantain ja lauantain. Maanantaina aloitetaan hakutreenit Josepan porukan kanssa.

Hinni-hörökorva karulla pihallamme. Vielä on varjossa vähän lunta ja maa on kovin kosteaa. Tilanne kuitenkin sama kuin yleensä toukokuun alkupuolella. Tuo valkea Hinnin suupielissä on sitä iän tuomaa sarmia… 4v. ja rankka elämä…

16.4.2014 Hinnin röntgenkuvaus siirtyi ensi viikolle, kun kone oli remontissa. No, eipä meillä hätää. Nyt on sovittu Josepan jälki ja hakukoulutukset – mukana ollaan molemmissa ja tiistaisin tottiksessa. Ohjelmaa siis lähes kaikille viikon päiville. Positiivista, että silloin on samalla poissa jääkaapin luota .

13.4.2014 Eilinen, lauantain, tottiskoulutus oli hyvä. Sari Niiranen oli mainio, reipas ja positiivinen kouluttaja. Huomasin ilokseni, ettei meillä Hinnin kanssa olekaan isompia ongelmia. Takapalkka toimi Hinnille oikein hyvin jäävissä liikkeissä.

Sunnuntai, lepopäivä. Sadepäivän viettoa. Aamulla käytiin Jamiksella lenkillä ja päivä makoiltu, luettu ja torkuttu päiväunia. Pyykkikone laulaa taustalla.

11.4.2014 Eiliset lähietsinnät meni jo hyvin. Kyllä se treenaaminen tuottaa tulosta. Nyt sain annettua merkin ”piip” ja ”piuu” ja käsimerkki toimi. Pikkuisen liian laajalle kohdisti etsintää, mutta totteli käskyjä. Uskon alueen pienenevän, kun kokemus karttuu siitä, ettei kauemmas kannata mennä.

Hyppytreeni ei etene. Paineistuu niin, että haluaa autolle. Nyt on tilattuna eläinlääkäriaika ensi viikolle; kuvataan selkä ja tarkastetaan silmät. Ei viitsi hyppyyttää jos selkä on kipeä. Tästä on Ekon kanssa kokemusta. Se meni vain esteelle ja niiasi ponnistaakseen, mutta jättikin siihen. Hinnillä ei mitään tuollaista ole ilmennyt, mutta paineistuu niin, että ihmettelen suuresti.

9.4.2014 HUPS. Kuukausi vaihtui ja minä jatkoin kirjoittelua maaliskuuhun ihan sujuvasti. Ei kai se mitään, kuvaavaa vain sille, miten nopeasti aika menee nykyään. Ajan kulun kiihtymiselle oli hyvä selitys se, että 5-vuotiaalle 1 vuosi on tosi pitkä aika suhteessa elettyyn elämään ja 1 vuosi meikäläisen elämästä on paaaaljon pienempi osa. Siinä se suhteellisuusteoria. Uskon siihen.