Tammikuu 2015

30.1.2015 Perjanta ja illan peko-treeni betonivarastolla meni erinomaisesti. Lauri oli aivan superhyvä. Liikkui hyvin ja käytti nenäänsä loistavasti. Kyllä olin tyytyväinen. Hinni teki vanhan tutun kuvion; etsintä ja yksi löytö, pitkä ilmaisu n. 100 haukkua tällä kertaa.

29.1.2015 Tiistain tottistreeni maneesissa oli hyvä. Laurin kanssa pikkukuviot ja pienen pieni paikallaan istuminen ennen luoksekutsua – tämä ihan vain taluttimessa. Hinnikin pääsi tekemään. Perusliikkeet hyvin, vain noutoesinettä, rukkastani, ravisteli tuodessaan. Pelastuskoirien tottis olisi mennyt heittäen läpi arvosanalla erittäin hyvä .

Lunta, lunta ja lunta. Eilisestä tähän päivään 15-20 cm. Illalla kävin Liperin Roukalahdella testaamassa Miimin luona pentuja. Oli tien aika tukkoon tuiskuttanut. Onneksi myös aurauskalustoa oli liikkeellä. Metsässä Hinni haluaa edelleen hakea heitettyjä lumipalloja. Kun se tekee saalishypyn pallolle, uppoaa Hinni selänkorkeudelle saakka hankeen. Lunta on siis tälläkin hetkellä jo 60cm. Enää en heitä Hinnille frispietä hankeen; kaksi on jo odottamassa kevättä jossain hangen syvyyksissä.

27.1.2015 Kyllä Lauri on erilainen kuin Hinni pentuna. Hinni on aina ollut kiltti-tyttö ja harkitsevainen. Toki Hinni askarteli paljon pentuna ja piti karttaharjoituksia ja ensiapuharjoituksia yksin ollessaan. Lauri keskittyy enemmän ravinnon hankintaan. Eikä suinkaan yksin ollessaan, vaan ihan minun kotona ollessani. Kahtena aamuna se on syönyt minun jogurttini. Avaan purkin, jätän purkin tiskipöydälle, peremmälle tiskipöydälle, pyörähdän johonkin pikaisesti ja kun tulen takaisin, on purkki lattialla ja Lauri sitä syömässä. Se on niin iso jo, että yltää pöydille ja 4kk viisaudella ei vielä nuo rajoitukset oikein pelitä.

25.1.2015 Laurin hampaat ovat kaikki vaihtuneet. Ongelmitta, kuten olin ennustanutkin. Tässä tämän päivän kuvia. Kyllä keltaista koiraa on helppo kuvata… jos vain osuu kuvaan.

Laurin korvanlehdessä voit nähdä pienet teipit, joilla pidin korvat yön yli teipattuna. Aamulla avasin teippauksen ja ”tsädäm” korvat oli ihan oikeassa asennossa.

Hinninpihan emäntä meinaa jäädä kokonaan kuvista. No, kuvia otan kyllä, mutta käsittelemättä niissä ei näy mitään piirteitä, vain mustaa valkealla taustalla.

24.1.2015 Kävin yökylässä Kuopiossa. BW Savoniassa. Ennen yötä 16-23 oli johtoryhmäkoulutusta Vapepalaisille ja 8.30-14 tänään jatkui. Poliisi koulutti. Taustalla oli keissi, jossa 13 kelkkailijaa katosi safarillaan Kallaveden jäälle. Reaaliajassa yritimme toimia. Tänään kaikki ”löytyivät”, vain yksi kuoli kylmyyteen. Hyvä koulutus.

Koirat olivat yökylässä Tassuparkissa. Hyvin oli mennyt niilläkin.

20.1.2015 Ennen joulua minulla oli flunssaa, joka meni poskionteloihin ja korviin märkäisenä tulehduksena. Siitä asti olen haistanut tupakan savun hajua tilanteissa, missä savua ei todellakaan ole. Ensin luulin sen olevan nenäsuihkeiden vika, mutta tuo harha-aistimus jatkui suihkeiden loputtuakin. No, eipa sille mitään, mutta kun viime viikolla kahvi alkoi yllättäin maistua teeltä, niin silloin huolestuin. Miten voi kahvin tuskan parantaa teellä – ei voi. Tilasin siis heti viikonloppuna netissä ajan terkkarille poskionteloiden skannaukseen. Ja tulehdushan siellä oli molemmin puolin. Katsotaan nyt auttaako antibiootti harhoihin. Jos ei, jatketaan tutkimuksia.

18.1.2015 Torstain päivähoito oli mennyt hyvin.

Perjantai-illalla oltiin taas betonivarastolla treenaamassa. Hinnille yksi ukko, joka löytyi helposti ja siihen pitkä haukutus. Lauri teki neljä löytöä tuulta hyödyntäen. Ensimmäisen merkkasi hajusta, mutta ei heti älynnyt mennä ukolle. Toisella ohi kävelyllä meni sitten suoraan ukon luo. Toinen ukko oli kauempana. Lauri oli juuri käymässä pissalle, kun haju ukosta tuli oikealta. Pää pyörähti ja pissa jäi tekemättä. Suoraan hangen poikki kivilavojen välissä olleelle ukolle – hieno löytö. Kolmas ukko oli isoimman lumikasan päällä. Hajun Lauri sai taas hyvin kauempaa, mutta hajun kohdentamiseksi sen piti ensin kiertää lumikasa ja vasta sitten se hoksasi ukon hajun tulevan ylhäältä. Siitä suorinta tietä ylös lähes pystysuoraa seinämää pitkin. Huh huh, näytti vaaralliselta. Neljäs ukko olikin sitten rakennuksen seinustalla. Hyvin Lauri sai hajun rakennuksen kulmalta ja eteni hienosti pitkin seinän vierustaa ukolle asti. Olinpas taas tyytyväinen 4kk vanhan koiran työskentelyy .

Eilen, lauantaina minulla oli tapaaminen sairaanhoitajakurssimme kanssa. Valmistumisestamme tuli jouluna 35-vuotta. Ei uskoisi millään. Oli tosi kiva kuulla kurssikaverien kuulumiset. Melkein kaikki oli tavoitettu ja paikalle saapui 19 kamua. Pari meistä on jo kuollutkin ja Asko on toistaiseksi työnsä takia Nairobissa.

15.1.2015 Koirilla päivähoito tarhalla, Tassuparkissa. Päivä sovittu Laurin totuttamiseksi paikkaan. Hyvin oli päivä mennyt. Lauri oli oppinut omaan pilttuuseen menon ja Hinni oli unohtanut tarhan ”liukkaan lattian”. On Hinnikin reipastunut Laurin pomona – ja pakko onkin, mieli pärjätä.

13.1.2015 Maneesitreeni-ilta. Vastoin kaikkia koulutuksellisia ohjeita, annoin Laurin leikkiä toisen pennun kanssa ennen omaa treeniä. Eipä tuo haitannut. Lauri pystyi keskittymään treeniin ihan kympillä! Ei siinä haitannut muiden läsnäolo ja leikkikaveri. Olinpa tosi tyytyväinen Laurin suoritukseen.

Toinen juttu, mikä menee ohjeiden vastaisesti on, että käyn lenkillä suurimmaksi osaksi molempien koirien kanssa yhtä aikaa. Lauri pääsee yksin lenkille tosi harvoin, ne käynnit ovat jotain treeniin liittyvää tai erikoisjuttuja. No, en minä kyllä tiedä miten paljon se haittaa, että Lauri saa mennä edellä pitkin polkuja ja Hinni ja minä kuljetaan perässä. Se on nimittäin juuri niin, että Lauri menee aina edellä, jos vain maasto on sellainen, että sen voimat riittää avaamaan polkua. Kahluuhommissa Hinni avaa latua ja me Laurin kanssa rämmitään perässä.

10.1.2015 Eilen illalla oli treenit Lakan Betonin varastoalueella. Olipa mukava treenata pitkästä aikaa varastoalueella. Lunta oli tosi reilusti – sai kahlata kunnolla. Hinni teki vain yhden löydön mittaisen etsinnän. Aika kaukaa otti ukon hajun, paikansi ukon ja haukkui pitkän ilmaisun. Laurille otettiin nenänkäyttö treeninä, tuuliharjoitteena, kolme ukkoa. Hyvin löysi – ruoka on niin hyvää…

Treenien jälkeen kävin vielä kiertämässä alueen koirieni kanssa ajatuksella, että Lauri pääsisi kokeilemaan betonirenkaisiin menoa, tai niiden läpi kulkua. Joo, eipä siinä mitään ihmettä ollutkaan. Ennen kuin ehdin toteuttaa suunnitelmaani käyttää Hinniä apuna, meni Lauri jo omatoimisesti läpi jokaisesta putkesta, joissa oli ollut maalihenkilö muille koirille. Että eipä sitten ongelmaa siinäkään.

7.1.2015 Tammikuu on jo hyvällä alulla. Uusi vuosi vaihtui kotosalla pakkasen ja vuoroin lumisateen kanssa. Loppiaisena oltiin koirien kanssa Surkeenjärvellä Helkyn-kennelin nome-päivää viettämässä. Oikein mukava reissu olikin. Pakkasta oli pikkuisen liikaa, mutta treenasimme silti. Tässä kuvat, joissa Lauri tutustuu sulamassa oleviin riistoihin.

 
Kuvat: Anna-Mari Matikainen, Laurin kasvattaja, Helkyn -kennel.

Ennen kotiutumista otettiin vielä ryhmäkuvia. Laurikin pääsi kuvaan ”sukulaispoikien” kanssa.