Huhtikuu 2015

27.4.2015 Lisäänpä vain pari kuvaa omalta pihalta.

26.4.2015 Sunnuntai-ilta. Perjantaina koirat meni yön yli hoitoon tassuparkkiin. Itse olin Outokummun Kolmikannassa Vapepajutuissa. Lauantai-iltana koirat kotiin ja vähän metsässä ulkoilua. Tänä aamuna Hinni jäi kotiin, tai oikeastaan naapureiden hoitoon, siellähän se oli päivän viettänyt. Lauri läksi kanssani laumaviettiseminaariin. Juha Korri katsoi meidän yhteistyötä ja ohjeet oli tehdä vain makupaloilla tottista ja pelkästään positiivisella palautteella.

Kotiin palattuamme otin Hinnin kyytiin ja menimme raunioille treenaamaan tottista ja UIMAAN!! Kevään eka vesitreeni Hinnille ja siinähän se Laurikin oppi uimaan. Hinni oli tuomassa ekaa palautusta, kun Lauri tuli vauhdilla metsästä. Lauri ei tajunnut ollenkaan veden alkamiskohtaa, vaan juoksi suoraan veteen vauhdilla. Ennen kuin Lauri ehti jarruttaa, olikin jo niin syvää, että juoksu muuttui uimiseksi. Sievästi teki kierroksen yhtään hätääntymättä ja minä tietysti kehuin vain suoritusta. Tuon jälkeen mietti vähän aikaa tapahtunutta, mutta kohta jo kokosi rohkeutensa meni oma-aloitteisesti uimaan. Tuolla kerralla lähti niin määrätietoisesti kohti kanavan vastarantaa, että kutsuin pois. Pelkäsin, että ei ehkä uskaltaisikaan uida takaisin ja sitten meillä olisikin ongelma.

Ja kotiin päästyämme huomasin Minnan viestin puhelimessa; Olisi riistatreeniä tarjolla varttitunnin kuluttua. Ja Hinni autoon ja takaisin Jaamankankaalle. Tehtiin kaikille koirille vähän jotain: linjoja, markkeerauksia ja hakuruutua. niin, ja Sussulle laahausjälki kanilla. Hinni toimi tosi hyvin. Todella nopeat riistan ylösotot ja palautukset. Oikein hyvä treeni. Lauri oli kotona kai nukkunut päivän rasituksia pois, sillä se oli ihan pirteä kotiin tullessamme.

23.4.2015 Nyt on torstai ja huomenna taas perjantai… viikot vierivät, eikä kiinni saa… Paljon on kuitenkin ehtinyt tapahtua.

Sunnuntaina oli rakennusetsintätreenit Uimaharjussa, tiistaina vedin ryhmätottistreenit kentällä ja treenasin tietysti omatkin koirat.

Keskiviikkona, eli eilen käytiin Nevalaisen Heikin luona treenaamassa noutajajuttuja. Hinni oli hyvä, vaikka itse sanonkin. Itsekin opin. Heikki on niin hyvä opettaja :). Panee miettimään itse, eikä anna valmiita vastauksia. Esimerkiksi minun piti kertoa, miten ohjaan koiran hakuruutuun 30m tai 50 metrin päästä tai kauempaa. Joo, sitten keksin sen, kun matkaa oli riittävästi; pitää lähettää eteen, pysäyttää pillillä ja sitten antaa etsi-käsky. Ja Hinnihän toimi juuri noilla käskyillä. Hinni on .

Suvi Ficzu kuvasi treeniä ja tässä satoa:

Lauri on lapsi. Käytiin kävelemässä pellolla Heikin heitellessä palloa heittovarrella. Lauri toi pallon ehkä kahdesti, mutta sitten vain kävi pallon luona, eikä enää kiinnostunut siitä. Lauri saa kasvaa! Laurin käytöksestä tuli niin rottikset mieleen. Nekin tuo heitetyn esineen ehkä kahdesti, mutta sitten ne katsovat ”sillä tavalla”, että katseesta voi lukea, että jos on ihan pakko heitellä, niin voisitko itse hakeakin sen esineesi. Lauri on . Ja kotona Laurille piti antaa rapsutuksia – paljon rapsutuksia, oli niin hellyyden kipeä.

Lisään vielä tähän torstai-illan treenit. Rakennusetsintää Siilaisen sairaalassa. Lauri oli reipas ja löysi hyvin ukkonsa. Hinni oli kokeeksi ilman tossuja. Kuormittui, mutta löysi ukot. Tossut pitää laittaa jalkaan seuraavalla kerralla, turha sitä on kuormittaa, vaikka kyse onkin vain sen itse keksimästä ongelmasta.

18.4.2015 Eilinen perjantaitreeni oli rakennusetsintää Siilaisen tyhjäksi jääneessä sairaalassa. Olin itse järjestämässä hommaa Minnan kanssa. Tällä kertaa etsintä suoritettiin pelkästään ihmisvoimin. Omat koirat pääsivät minulla juoksentelemaan osastoille järjestelyjen ajan. Ei muuten Hinnikään tarvinnut tossuja, oli niin innoissaan. Lauri hävisi välillä omille teilleen, joten hyvin se liikkui…

Tässäpä kuva etsintäjoukoista radiopuhelimet kädessä. Etsintän sisältyi myös karttatehtäviä, jotka oli sijoitettu potilashuoneisiin osaksi löytöjä.

Tänään kävin lehtijuttuasiassa Nevalaisen Heikin luona Enossa. Heikki halusi nähdä Laurin nouto-ongelman, kun olin siitä hänelle puhunut. Kyllä, Heikki näki ongelman. Siis asiantuntijalausuntona totesi hän, että ei ole Laurille vielä noutaminen herännyt ollenkaan. Olen täsmälleen samaa mieltä. Nyt ei sitten tarvitse harjoitella noutoja ollenkaan. Pillin käyttöäkin treenaan vain luoksetulotreeninä ruokakupille; Lauri siis pillitetään syomään ja sillä saadaan luoksetuloon vauhtia. Pelastuskoirajuttuja saadaan treenata vapaasti.

14.4.2015 No, tämän illan huippuhetki oli, kun Laurin kanssa osallistuimme Match Show’hun, leikkimieliseen näyttelyyn. Täytyy sanoa, että Lauri esiintyi mallikelpoisesti. Sijoituskin oli yli odotusten – punaisten kolmas!! Osallistujia pentuluokkaan oli noin 40. Palkinnot piti oikein kuvata.

13.4.2015 Lomapäivä ja tuntuu, että olisin ollut pidempäänkin lomalla. Kyllä neljä aktiivista harrastuspäivää peräkkäin lepuuttaa mieltä ja ruumista.

Eilen treenattiin jälkeä Laulurinteen takana, missä iso ruohikkoalue on jo sulana. No, sen oli huomannut moni koiranulkoiluttaja ja lenkkeilijäkin. Ulkoilijoita riitti. Mutta mepä ajoimmekin vain jälkeä.

10.4.2015 Vapaapäivä. Heti aamusta noutotreeni riistalla. Joo, ei tarvitse toistaa Laurin kanssa ennen kuin osaa noutaa kunnolla. Varis olisi menettänyt välittömästi henkensä tapporavistukseen ja kanin yritti viedä pois. Ei hyvä. Hinnihän toi molemmat käteen saakka. Hinni on . Lauristakin ehkä tulee… tai sitten suunnitelmat muuttuvat sen verran, että jätän sen noutajajutut pois kokonaan tältä kesältä. Taipparikurssi käydään, jos käydään ja sitten tauolle koko noutajatouhu. Hinni saa treenata noutajajuttujakin. Se niin tykkää niistä.

Maata näkyvissä jo meilläkin!

6.4.2015 Toinen pääsiäispäivä. Saattoipa olla kevään viimeinen hankiaiskeli, sillä jo lenkin aikana aurinko lämmitti hangen pintaa merkittävästi. Kuljimme isoja hakkuuaukeita pitkin ihanassa aurongonpaisteessa. Yhden ison hakkuuaukean melkein keskellä huomasin hiihtäjän auringon otossa. Koirat eivät huomanneet kun olimme tuulen puolella. Vasta, kun kiersimme kauempaa taimikon kautta tuulen alle, huomasi Lauri hajun ja lähti heti kohti hajun lähdettä. onneksi se ei voinut nähdä kohdetta ja pystyin siten saamaan sen pois hajusta. Hinni huomasi hajun paljon myöhemmin, mutta selvän merkkauksen teki sekin.

Imurointi – meillä on paljon kellertävän beesiä pölyä. Mistähän sitä tulee?

Toinen huomio. Ei koiran imuria pelätä tarvitse, mutta ei sen tarvitsisi määrätietoisesti siirtyä imuroinnin edelläkään aina siihen kohtaan, mihin olen juuri siirtymässä. Tämäkin on Laurin uusi keksintö – varmaan jokin rohkeuskoe – ei väistetä, ei väistetä.

Hinni nautti koko iltapäivän pihalla olosta. Vein sille lämpimän alusta .

Meidän pääsiäinen 2015.

5.4.2015 Sunnuntai, ensimmäinen pääsiäispäivä. Rakennusetsintätreeni Uimaharjussa. Hinni teki hommat tossut jalassa ja hyvin tekikin. Lauri liikkui hyvin ja etsi hyvin. Vain yhden ukon paikantaminen oli vaikeaa ja siinä piti auttaa siirtämällä ukkoa hieman ulommaksi nurkastaan. Tätä ukkoa Lauri paikansi viereiseen huoneeseen kovin vahvasti, mutta isossa salissa oikean kohteen löytäminen oli vielä vaikeaa. Harjoitus tekee mestarin ja kokemusta karttuu kyllä treenaamalla. Lauri työskentelee hyvin itsenäisesti ja eteni nytkin pitkiä koulun käytäviä kauas näkymättömiin. Hyvät reaktiot aina sen luokan tai tilan kohdalla, missä ukko oli. Hyvin työsti pukukoppitilaa ja vessanurkkauksia. Nyt toistui sama ”ongelma” kuin ennenkin rakennuksessa; Lauri menee rappuset alas ongelmitta, mutta ylös nousemiseen pitää ottaa vauhtia ja ikäänkuin hypätä alkumatka. Pitänee treenata rappusia.

4.4.2015 Pääsiäislauantai. Aamulla lenkkeilyä Ukonharjulla. Iltapäivällä elokuvissa ja illalla tottistreeni Sannan ja Jaman kanssa. Treenin jälkeen koirat saivat vähän irrotella.

 

3.4.2015 Perjantai-illan treenit lakan Betonilla – pitkäperjantaista huolimatta. Rapaista oli… Kännykällä yritin ikuistaa, Laurin 7kk syntymäpäivän treenit.


Kyllä se Lauri tuossa kuvassa on, vaikka kaukana kulkeekin .

Ja tokihan Hinnikin treenasi.

Hinni liikkuu myös hyvin, mutta pitää kuitenkin paremmin yhteyttä ja ottaa ohjausta vastaan.

1.4.2015 Keskiviikko. Eilinen tottistreeni oli positiivinen kokemus. Lauri teki, mitä osasti. Nyt maahanmenokin onnistui jo niin, että Late pystyi jäämään maahan. Pikkuhiljaa…

Hinnin tottis sujuu ”ihan kivasti”. Nyt tökki istuminen, kun tein liikkeet epämääräisessä järjestyksessä, eli maahanmeneo ja seisominen oli tehty ennen istumista – istuminen on vaikea liike.

3.4. täyttää Lauri 7 kk. On se kasvanut näinä kuukausina, mitkä on minulla ollut.