Toukokuu 2016

31.5.2016 Perjantaina iltapäivällä oltiin työtovereiden kanssa Tyhy-päivällä. Käytiin Kalliojärven kierrokselle. Hienot maisemat, hyvää seuraa ja makkaranpaisto nuotiolla eväskahvien kera. Mikäs sen mukavampaa.

Taipparikurssin viimeinen kerta oli eilen illalla. Kanijälki ja kanin tuominen onnistuivat hyvin. Ekalla kerralla kylläkin meinasi Lauri käydä selälleen kanin määlle, mutta pieni huomautus riitti lopettamaan aikomuksen. Nyt ilmoitin Laurin taipumuskokeeseen, se on heinäkuussa.

26.5.2016 Laurin taipparikurssi on nyt edennyt siten, että tänään treenattiin vesityötä. Lauri toimi mainiosti. Lokit tuli hienosti rantaan eikä rantautunut vene ollut lainkaan hullumpi juttu, sinnehän saattoi hypätä tutkimaan lokkipussia.

22.5.2016 Viikonloppu Helkyn leirillä Surkeenjärvellä. Lauri osallistui henkilöhakuryhmään. Kouluttajana oli Kari Nuutinen Torniosta – vanha rottisharrastaja. Hinni oli kotihoidossa.

Lauantaiaamusta tehtiin kaistat metsään. Maasto oli pehmeäpohjaista sammalikkoa, rinne oikealle ja paksua sammalikkoa vasemmalle leveään ojaan saakka. Kirkasvetisessä purossa oli taimeniakin ja rentukoita.

Ensimmäisellä kierroksella katsottiin miten, koirat irtaantuvat ja etsivät maalimiehet. Hyvinhän ne irtaantuivat. Lauri oli ryhmän nuorin koira ja siksi se sai lauantaina olla eka tekemään harjoitukset. Lounastauon jälkeen tehtiin lisää kaistoja ja aloitettiin koirakohtaiset treenit. Laurille aloitettiin ilmaisuhaukun yhdistäminen löytöihin.

Tästä se alkoi haukkutreeni Laurille ja hyvin Lauri hoksasi homman. Haukkutreenin jatkeeksi metsään meni maalimiehiä muistikuvina, eli Lauri näki, että pari ”ukkoa” lähtee menemään vastakkaisiin suuntiin kaistoja pitkin. Lauri vietiin pois paikalta hetkeksi aikaa, jolloin maalimiehet ehtivät piiloutua kaistan perälle, tässä harjoituksessa noin 50m syvyyteen. Sitten Lauri lähetettiin etsimään ukko oikealta rinteestä, siellä haukkuilmaisu. Hyvä. Ja minä kipitin ylös haukun suuntaan, jossa maalimies jo palkkasi Lauria purkkiin liiskatulla maksalaatikolla. Sitten paluu keskilinjalle ja pisto vasemmalle, siellä haukkuilmaisu ja Lea kipitti taas paikalle. Kolmas ukko oli oikealla rinteessä toisessa kaistaparissa ja siellä haukkuilmaisu. Tästä harjoitus jatkui vielä niin, että tyhjälle alueelle, jossa ei siis ollut tallauksia, läksi kaksi maalimiestä etenemään viistosti eri puolille keskilinjaa. Lauri käännettiin taas hetkeksi pois ja sitten siirryttiin keskilinjaa eteenpäin lähetyspaikalle. Pitkä pisto oikealle ja hieno ilmaisu siellä. Ja taas sain juosta… ja sitten takaisin keskilinjalle ja viikeinen lähetys vasemmalle, missä suora palkka Laurille ja maalimies toi koiraa palkaten vastaan minulle. Viisi maalimiestä ja neljälle ilmaisu oli hieno treeni ja onnistui hyvin.

Sunnuntain treeniä varten kaistoja pidennettiin 70 metriin. Suoritusjärjestystäkin muutettiin ja Lauri pääsi treeniin viidentenä. Pitkät pistot – ei ongelmaa todellakaan. Hyvät ilmaisut ja lopetettiin treeni kolmeen ukkoon, koska meni niin hyvin. Olin todella tyytyväinen Laurin suorituksiin ja koko viikonlopun antiin.

Loppu viimeksi, lounaan jälkeen, ennen kotiin lähtöä Lauri pääsi vielä nometreeniin. Kolme varista hakuruudusta ja kani jäljen päästä. Hieno homma!!

Tässä kuva Helkyn nomekoirista sunnuntailta. Lauri oikealla, vieressä Tuomas, eli Roki ja toinen vasemmalta on Juhani. Roki ja Juhani olivat ihan samannäköisiä ja Lauri vähän raskaamman oloinen, muuten ihan veljiensä kaltainen.

16.5.2016 Viikolla hakutreenit, kolmannet, vietiin vähän hankalampaan maastoon, jossa ojien ylityksiä. Lauri teki hyvän radan, suorilla palkoilla. Hinnille tehtiin pieni etsintä. Kun kuulimme ilmaisuhaukun, edessämme oli kapea harjanne. Kaksi meistä kuuli haukun vasemmalta kaukaa ja yksi oikealta… Hinni ilmaisi harjun takana suoraan edessämme. Niin paljon maaston muoto ja kaiku sotki meitä.

Nyt viikonlopuna meillä oli ilmavirtauskoulutusta. Lauantain olimme metsässä ja sunnuntain raunioilla.

Joo, rankkaa oli, mutta toinen toistaan tukien jaksoimme .

8.5.2016 Äitienpäivä. Tänään oli etsintäharjoitus Tuupovaarassa. Siitä juttua varmaan huomisessa Karjalaisessa. Oli jo tänäänkin lehdessä tieto harjoituksestamme, ja siksi ihmiset eivät yhtään ihmetelleet taajamassa pyörimistämme. Sanoivat jo lehdestä huomanneensa asian. Hieno homma!

Koirat olivat päivän kotona. Vein ne sitten metsään tuonne Välilampien maastoon ja luonnollisesti Hinni johdatti meidät kiireesti lammen rannalle ja uimaan. Minusta innokkaampi veteen hyppääjä oli kylläkin Lauri; roiskis vaan ja menoksi. Suurimmaksi osaksi annoin mennä keppiä heittäessäni ihan suorilla kepin perään, mutta jonkun kerran istutin paikallaan lupaan asti – tajusi se sen. Hinnihän toi kepit käteen – tottakai.

6.5.2016 Synttärit ohi – paljon ruusuja maljakoissa. Kiitos kaikille onnitteluista! Sain muuten lahjaksi kamelin ja kynsikoruja. Kamelin kuva on alla. Koruista laitan kuvan, kunhan ensin laitan ne kesävarpaisiini . Höh… en kyllä laitakkaan. Kynsistä tuli hienot, mutta rumia varpaitani en laita näkyviin tänne.

Lomaviikko, ainakin suurimmaksi osaksi. Tiistaina hyvät hakutreenit maastossa. Keskiviikkona kukat haudoille, työpaikalla yksi haastattelu ja auton huolto. Nyt oli autoni huoltosopimus loppunut – sen sai siis vain kolmeksi vuodeksi. Ok. Nyt lisään sitä öljyä ihan itse. C2 tyypin öljyä: dieselit ja Peugeot käyttää sitä.

Torstaina helatorstai, pyhäpäivä siis. Lepoa, ulkoilua ihanassa säässä. Tuloksena kaksi punkkia Laurin selän päällä vaeltamassa. Yksi koppakuoriainen pyrki sisään – heitin pihalle. Haravointia ja keräsin kasaan kaikki kaatopaikalle vietävät romut. Romuja saattaa vielä löytyä, kunhan avaan ulkovaraston oven. Sen siivoaminen on maailman toiseksi tylsintä.

Mutta, nyt perjantaina, on kesä tullut meidän metsäänkin. Pihakoivuun lehdet, tai ainakin hiirenkorvat, tulivat jo maanantaina.

Perjantaina illalla hakutreenit. Laurille kaksi ukkoa muistikuvana ja kolmas ihan pimeenä. Pahoja nämä termit. Muistikuva on se, että koira näkee, että tuolla on ukko, mutta se käännetään pois ja näytetään toinen. Sitten pitää etsiä se ensin nähty ja sitten toinen, ilman, että sitä enää näytetään. Ukot ovat noin 50m etäisyydellä lähetyspaikasta eri suunnissa. Pimeenä tarkoittaa, että koira ei ollenkaan tiedä, missä maalihenkilö on. Sen tulee vain tehdä pitkä pisto suoraan osoitettuun suuntaan ja käyttää nenäänsä. Hajun saatuaan sen pitää paikantaa maalihenkilö. Laurin ukko oli maakuopassa ja sen paikantaminen teetti vähän töitä, mutta hienosti Lauri teki työnsä ja löysi ukon. Palkkana maksalaatikkoa liiskattuna purkin reunoihin, jotta nuolemisen kestäessä minä ehdin paikalle. Laurilla ei vielä ole ilmaisua, eli se ei jää haukkumaan paikalle niin pitkäksi aikaa, että minä ehdin paikalle. Tämän kesän aikana sekin otetaan mukaan, mutta nyt etsintä on tärkeintä.

Hinnille pieni etsintä. Alue rajattiin teihin ja Hinnin piti risteillen alueella minun kävellessä suht suoria linjoja tien suuntaisesti noin 50m syvyydellä tiestä. Ehdimme edetä aluetta toiseen päähän ja kääntyä takaisinpäin, kun Hinni sai hajun alueen toisesta laidasta. Siellä se ukolla haukkui kunnes minä ehdin paikalle. Hyvä Hinni!!

Vappu 2016 Imatran raunioilla ItäPeto hommissa. Ohessa Jari Turusen ottamia kuvia.