Elokuu 2014

31.8.2014 Viikonloppu Joutsenossa valkoisiapaimenkoiria testaamassa. Olipas harvinaisen mukavia yksilöitä! Hinni vietti paljon aikaa autossa; pääsi vain tauoilla juoksemaan metsään ja kyllä se juoksikin .

26.8.2014 Sadesäät ovat tulleet ja syksy on vahvasti lähestymässä. Pari kuvaa kevyessä vesisateessa.


23.8.2014 Tällä viikolla torstaina ajoimme jäljen Lehmon lähimetsässä. Ideana oli, ettemme tienneet mistä jälki lähtee, tiesimme vain tien minkä vasemmasta reunuksesta jälki löytyy. Siellä oli myös venäläinen maatuska, joka ei ymmärtänyt suomea… Hinni ymmärsi, ettei tuo ole meitä varten. Jälki löytyi ja esineet. Loppupalkkana minulle suklaapatukka ja Hinnille herkkupatukka. Kiitos, Sanna.

Eilen illalla meillä oli mörkö. Just nukkumaan mennessä, kun sammutin viimeiset valot makkarista, alkoi Hinni murista olohuoneessa matalaa, todella uhkaavaa murinaa. Hiippailin olohuoneen ovelle, mutta oli niin pimeää, etten nähnyt mitään sisällä enkä ulkona. Hinni murisi edelleen. Sytytin valot ja näin, mihin Hinni kohdistaa murinansa; se oli minun musta college-takkini, jonka olin heittänyt huolimattomasti ruokailuryhmän tuolin selkänojalle, sille puolen pöytää, missä vieras yleensä istuu. Hyvällä mielikuvituksella siinä saattoi hämärässä nähdä jonkun istumassa pöytää vasten nojaten. Sellaista sattuu…

18.8.2014 Mukava viikonloppu tottiskoulutuksessa. Miia Kiviahon koulutus oli oikein mukava. Se, että hän on suojelussa tämän vuoden kultamitalisti, ei korostunut mitenkään koulutuksessa, vaan ihan kansallisten lajien harrastajatkin saivat hyviä neuvoja. Hinnin kanssa opeteltíin ”yhdessä” käskyä uudella menetelmällä. Ideana oli, että ”seuraa” on katsekontakti minuun ja ”yhdessä” on katse eteenpäin tarkkaillen ympäristöä. Uskon, että tämä saattaa auttaakin pieneen ongelmaamme.


Pola ystävämme meno on reipasta, myös tottiksessa.

Illalla hakutreeneissä. Ekat ukot selin koiraan ja irtorullat tarjolla, ettei tarvitse ihmettelemään jäädä; toimi loistavasti. Seuraavat neljä kiintorullalla; toimi oikein hyvin. Näytötkin sujuu nyt jälkiliinaa käyttäen hyvin. Se on mielenkiintoista, miten pikkuasiat voi olla ratkaisevan tärkeitä. Eija, joka ei ole ollut Hinnille maalimiehenä pitkään aikaan, sanoi Hinnin jotenkin ”aikuistuneen”. Joo, niinhän se on .

Ostoksillakin on käyty…

13.8.2014 Maanantai-illalla hakutreeni. Ei niin hyvä teknisesti, mutta vauhdikas; sähellystä. Toimi hyvin palauttavana treeninä sunnuntain etsinnän jälkeen. Tiistai-illalla Josepan johtokunnan kokous, Hinni odotti autossa sataman parkissa ja seurasi ohikulkevaa liikennettä kontti auki. Ei kovin kuuma ilta ollenkaan.

Keskiviikkona Hinni sai uuden rengas-heittopelin. Vanhan rengas on jo melkein poikki kulunut. Uutta heittovartta käyttäen rengas lensi aika hyvin. Hinni juoksi ihan pöljänä renkaan perässä. Lyhyeenkin lenkkiin tulee lisäkilometri aika äkkiä!

10.8.2014 Heti aamutuimaan lähdettiin Hinnin kanssa etsimään vanhusta, joka oli poistunut kotoaan puolen yön jälkeen. Omaisen antamien tietojen mukaan mies oli vähäpukeinen; T-paita ja lyhyet alushousut. Löydettäessä hänellä oli kuitenkin turkishaalarit ja saappaissa käytettävät huopatöppöset jalassa. Sellaista sattuu…

Kello 16 aikaan tuli toinen hälytys etsintään, Kiteelle. Onneksi tämä vanhus löytyi jo ennen kuin ehdin Kiteelle saakka. Meriläisen Sannan kanssa olemme vahva tiimi lähtemään joka hälyyn. Eikä kahta kolmatta… sitä odotellessa. (Se kolmas häly tuli 14.8. torstaina. Poika löytyi kuitenkin ennen kuin ehdimme lähteä.)

8.8.2014 Eilen illalla osallistuimme pienimuotoiseen etsintäharjoitukseen. Tehtäviä hoisimme parityönä, jossa mukana osaavampi ja pikkukoiranen. Hinnin kanssa saimme pariksemme Sannan ja hänen 4 kk ikäisen Jama -pennun. Eka tehtävämme oli nostaa jälki siitä, missä eka pari oli sen ”hukannut”. Hinni hoisi homman. Toisen esineen jälkeen piti vaihtaa koiraa, eli pikkukoira sai vuoron yrittää. Voi hyvänen aika, miten pikku-Jama jäljesti hienosti. Rauhallisesti ja tarkasti jälkeä seuraten. Aluksi näki pikkukoiran reaktiosta, että se tiesi jäljen, mutta epäröi, uskaltaako sitä edetä. Huomasi kuitenkin, että kyllä toiset tulee perässä ja sitten mentiin vaan. Esineenkin merkkasi hienosti. Se oli Jaman ihan eka metsäjälki ja täysin merkkaamaton ja maustamaton sellainen.

Toisella tehtävällä koirien piti vuorotellen tehdä merkkauksia metsäautotieltä käsin. Jaman piti aloittaa. Jama kulki irti edellä tarkasti tien keskiosaa edeten, kunnes sai hajun ihmisestä vasemmalta. Nenä ylös, mutta ei vielä rohjennut mennä metsään, eteni noin 10 metriä ja taas nenä ylös. Siinä nenä vei koiraa ja ukko löytyi hienosti metsästä. Hinni kulki perässä liinassa ja merkkaili kovasti oikealle puolen jälkiä; se oli kuulemma sotkettu alue, selvisi myöhemmin. Jaman löydön jälkeen jatkoi Hinni etsintää. Ihan pian Hinni poikkesikin vasemmalle metsään ja tuli metsästä pois kartta suussaan. Oli edellinen pari hukannut karttansa sinne. Tehtävämme jatkui ja kohta Hinni pyyhälsikin vasemmalle jyrkkää rinnettä ylös ja tuli alas rulla suussaan. Liina kiinni ja ”näytä”. Sinne mentiin vauhdilla, tai kun minä en päässyt eteenpäin, pysähtyi Hinni siksi aikaa, että liina löystyi ja sitten meni taas neliveto päällä ylöspäin aina ukolle saakka. Olin kyllä tosi iloinen siitä, että näyttö onnistui nyt täydellisesti!! Ei pienintäkään varomista, hyvä veto ja vauhdilla eteenpäin heti, kun liina sen salli. Hienoa!!

Kylläpä oli hyvä mieli treeneistä poistujilla. Siinä pois kävellessä Sanna poimi vielä puolilitraa mustikoita ja minä poimin niitä vain omaan ja Hinnin suuhun suoraan.

7.8.2014 Noutajatreeni riistoilla. Voi hyvänen aika… vauhdista päätellen olisi pitänyt syntyä tulosta ja nopeasti, vaan ei löytänyt mitään. Vasta kun käytiin heittämässä yksi varis, älysi, mistä on kysymys. Sitten tuli useampi löytö hakuruudusta. Markkeeraus lokilla veteen; ongelmitta löysi ja palautti.

Illan päätteeksi poimin mustikoita. Pari pientä rasiallista laitoin pakkaseen – talven marjat poimittu! 

5.8.2014 Eilen illalla pitkästä aikaa hakutreenit; eli ihmisten etsintää. Hinni teki ilmaisutreeniä. Onneksi otin irtorullat peliin, sillä intoa oli niin paljon liikaa, että en usko, että olisi muistanut omaa rullaa kaulastaan poimia – olisi saattanut haukkua. Nyt irtorullalla toimi, kiirettä piti ja hyvin veti näytöllekin. Käytin nyt jälkiliinaa näyttöliinana, koska se luistaa paremmin ja joustaakin vähän. Sitä käytän jatkossakin, ainakin toistaiseksi. Oikein mukava onnistumisen tunne!

Pentusuunnitelmatkin ovat edenneet niin, että emo-Okra oli eilen käynyt ultrassa ja ainakin seitsemän pentua oli näkynyt. Syyskuun alkupuolella sitten tiedetään varmasti montako syntyy ja mikä on sukupuolijakauma.

4.8.2014 Kylläpä ei nyt onnistu kokeissa mitenkään… Eilinen Nome B koekin meni heti nollille. Ekana oli kaksoismarkkeeraus veteen – ihan helppo. Hinni markkeerasi hyvin ja lähti vauhdikkaasti ja suoraviivaisesti kohti lokkia. Lokilla katseli ympärilleen ja tuli pois ilman lokkia. Se oli sitten siinä. Ihan käsittämätön aivopieru. Saatiin hävitettäväksi menossa ollut lokki mukaan ja menin heti toiseen rantaan kokeilemaan. Lokki lensi veteen, Hinni käskystä perään ja lokki tuli hienosti käteen. Että silleen. Nyt koetellaan joka suhteessa… Eniten minua harmittaa se, että Hinni ei pääse tekemään osaamiaan juttuja, kun aina keskeytyy tällaisiin mokiin. Pitää siis saada varmuutta lisää.

1.8.2014 perjantai. Koiraharrastuksesta on tullut varsinaista välineurheilua. Viimeisin hankintani kuvassa.

Saippuakuplia käytetään tuulensuunnan määrittämiseen. Kun kuplat laskeutuvat alas, voi nähdä tuulen virtaukset eri korkeuksilla. Tiedä hänestä – kokeiltava on.