Toukokuu 2012

27.5.2012 Rauniokoulutusviikonloppu takana. Rolf Häusermann, Sveitsistä, oli kouluttamassa rauniotyöskentelyä koko viikonlopun. Olin Hinnin kanssa mukana. Hinni pääsi varasijalta mukaan harjoituskoiraksi. Enemmänhän tarkoitus oli kouluttaa meitä koiranohjaajia, mutta koirien tekemisen kauttahan se opetus tapahtui. Hyvä koulutus.

Tässäpä pari kuvaa koulutuksesta. Kuvat otti Katja Blomqvist.

 

25.5.2012
Hinnin pihapalloilua:

 

20.5.2012. Jälkileiriviikonloppu takana. Rautasen Keijon opastuksella teimme tereenejä itärajan tuntumassa; tai oli siitä rajalle 5 km. Majoituimme Loma-Kitsa nimisessä, entisen vartioaseman tiloihin tehdyssä, lomapaikassa. Oikeastaan me kyllä majoituimme uudenaikaisessa hirsimökissä, mutta ruokailut oli entisen vartioaseman päätalossa. Paikka oli todella upealla paikalla, pienessä niemessä, rauhallisen järven rannalla. Erämaatunnelmaa… Alueella pyörii kuulemma kolme karhua. Todennäköisesti karhun tappaman hirven raato nähtiin… aivan lähellä majoituspaikkaamme. Koirat eivät kyllä mitenkään merkkailleet petoeläimiä alueella, joten ne olivat varmaan siirtyneet syviin metsiin turistikauden alettua .

Hinni ajoi viisi jälkeä; sunnuntai aamuna n. 13 tuntia vanhan jäljen. Kaikilla Hinnin jäljillä sen alkuvauhti ja etenemisinto on sellainen, että irti ei voi päästää… Hyvin Hinni jäljestää, ei yhtään moittimista, mutta varsinkin tuoreemmilla, siis vain muutaman tunnin vanhoilla jäljillä ei voi ajatellakaan irtipäästämistä liinasta.

Mukava oli myös huomata, ettei Hinni enää välitä pienistä ”ongelmista” jäljellä. Häiriöjäljet se sivuuttaa hienosti kuittaamalla ne ja kun kutsuimme Hinnin pois oikealta jäljeltäkin ja tarjosimme jäljen etsimista ihan väärästä paikasta, palasi Hinni hienosti uudelleen oikealle jäljelleen… niin siinä käy, kun ei yhtään muista minne jäljentekijä jälkensä teki. Ihan normaalia siis…

17.5.2012 Helatorstai. Oikea puuhapäivä meillä. Ensin oltiin aamupäivä rakentamassa hakurataa ensiviikon kisailtaa varten. Sitten kiireellä toko-kisaan toiselle puolelle kaupunkia. Hinnin eka kisa ja ALO 1 tulos 183 pistettä, paras 7 koirasta ja sai KP:n. Olenpas vähän tyytyväinen, sillä tämä tottis on se meidän vaikein juttu. Minnan Martti ja Voitto kisasivat myös ykköstuloksiin, Martti tietysti jo voittajaluokassa, sijoittui toiseksi ja Voitto kisasi Hinnin kanssa alokasluokassa saaden ykköstuloksen. Että, kyllä on hyvä tiimi meillä! Nyt lähdenkin jälkimetsään… jos raaskin herättää tuon uinuvan typykän…

Lisäys n. klo 23: Käytiin jälkimetsässä. Hinni heräsi samalla sekunnilla, kun sulkeutuva tietokoneeni sanoi ping. Hinni venytteli makeasti ja oli oikeasti sen näköinen, että nyt mennään taas. Uskomaton palautumiskyky. Niin, se jälki meni hienosti. Alussa veti ihan sikana, mutta matkan edetessä rauhoittui. Jälki kulki metsässä, tien vierustoja, ylitti tien pari kertaa ja loppu taas metsässä. Hieno aloitus jälkikauteen!

15.5.2012 tiistai. Hakuryhmäni aloitti eilen treenit. Aloitimme ilmaisutreeneillä ja hyvin meni. Uskon, että pari koirista voi jo siirtyä rullailmaisuun metsässä; joku saa vielä treenata ilmaisua kentällä. Hinnin haukku oli tosi painostavaa…


Kuva: Riitta Linkola
Ja sitten Hinnin kehumisosuus: Osallistuimme möllitoko-kokeeseen; osallistu 10 alokaskoiraa ja Hinni oli paras!!!    siistiiii…

13.5.2012 äitienpäivä. Hain Hinnin aamulla tarhalta kolmen yön lomalta. Olin itse Helsingissä työ/vapaa-ajan keikalla. Tapasin mm. ”vanhoja” tyttölyseon aikaisia koulukaverieitani. Osalla lapsetkin ovat jo vanhempia kuin me silloin… Seuraavaa tapaamista ollaan jo suunnittelemassa teemalla ”mitä hyötyä onkaan ollut tyttölyseon käymisestä”. Idea syntyi keskustellessamme koulutuksen yleissivistävyydestä; meistä jokainen tiesi linnunsilmäpistot ja muurahaisen polut… ja osaamme lukea jopa partituuria… tosi tärkeää . Puhumattakaan siitä, että luimme ruotsia 9 vuotta, englantia 9 vuotta ja saksaa 6 vuotta. Pirkostakin tuli ihan virallinen saksankielenkääntäjä, vaikka lakimies onkin. Kyllä pohjakoulutuksella merkitys on.

Hinnin kanssa on siis treenattu viime viikko tokoa. Kisat ovat tulevana torstaina. Hakutreenitkin alkavat maastossa; oma ryhmäni aloittaa maanantai-iltana.

Hinnistä vielä. Kuten olen kirjoittanut, on kovin moni ihastellut Hinnin aikuistumista ja massoittumista. Kun tänä aamuna hain Hinnin tarhalta, ihastelin itsekin kaunista noutajaani, joka odotti tarhan portin takana minua. Kotiin päästyämme oli pakko nousta puntarille koira sylissä. Vähennyslasku osoitti, että Hinni painaa 26,5 kg ja minä ihan liikaa. Siis ei Hinni ole ainakaan lihonut, se on oikeasti muovautunut kauniiksi, nuoreksi koiraksi .

8.5.2012 Tiistai. Viikonlopun testailin jälleen koiria; nyt täällä Joensuun seudulla. Hinni sai olla kotona ja naapurin hoidossa. Vaan Hinnipä ei nyt vietäkään aikaansa naapurissa, kun Hinnin suuri rakkaus, Pera, on reissussa. Ei Irjan seura olekaan niin viihdyttävää… sorry Irja .

Joka ilta on treenattu tottista. Seisomisliikkeen käskysanankin vaihdoin, kun ”istu” ja ”seiso” meni sekaisin. ”Odota”-käsky toimii hyvin. ”Istu”-käsky on vielä vähän hukassa… se varmaan löytyy, kun ei enää ole sitä seisomiskäskyä sotkemassa.

Eilen, maanantai-iltana, teimme vepen kuivaharjoittelua eli treenasimme esineen vientiä. Noutaminen on helppoa, mutta joskus vieminen tökkii. Vaan ei Hinnillä ! Hienosti kulki oma lelu, poiju ja pelastusliivit. Seuraavalla kerralla pitänee treenata tolppia; siis tolppien välistä lähtöä ja paluuta tolppien väliin. Toisaalta, kai sitä voisi jo vesitreeniäkin ottaa, sillä Hinnihän kävi jo uimassa, joten ei vesi varmaan kylmää ole. Itse en kyllä kokeile .

Viime yönä tuli taas Vapepa hälytys etsintään – porukat on metsässä, minä vielä töissä. Tämän vuoden hälyt on olleet 4., 6. ja 8. päivä, seuraava on kai 10.6. … saapas nähdä.

4.5.2012 Perjantai-ilta. Tottista on nyt treenattu ahkerasti. Tavoitteena ihan ekaksi osallistua toko-kokeeseen 17.5. Pelastuskoirakokeeseen emme mahtuneet mukaan, mutta yritetään jonnekin muualle myöhemmin. Eilen treenattiin tottista Pärnävaaralla. Alkuillasta oli tosi kylmä ja tuuli kovaa, sitten satoi rakeita ja tuuli tyyntyi kokonaan ja aurinkokin alkoi pilkistellä. Kotona Lehmossa oli yllättäen maa valkoisena, kun myöhemmin illalla palasimme kotiin. Ei oikein kesältä vaikuta kun untuvatakkia tarvitaan… Tänään rohkenin vaihdattaa kesärenkaat autooni – yhden kokonaisen kesän ajetut renkaat menevät jo uusittavaksi  – outoa!

1.5.2012 Vappu. Vappu Match Show kuului tämän päivän ohjelmaan; Hinni ei tosin osallistunut. Iltapäivällä teimme kavereiden kanssa koemuotoisen tottistreenin. Numerot rinnassa osa suoritti BH-kokeen tottisosuuden ja osa pelastuskoirakokeen tottisosuuden. Hinni teki peko-tottiksen huonolla menestyksellä. Hyvin tuli selville osaamisen taso, joka ei vielä ole ihan kisavalmis.