Kesäkuu 2011

28.6.2011

Tiistai-illan vepe-treeni onnistui mukavasti. Ensin Hinni meni kumiveneessä pois rannasta ja minä kutsuin sen tulemaan uimalla rantaan. Hinnihän hyppäsi komeasti veteen ja ui luokseni. Sitten teimme narun vientiä veneeseen, jossa kohde oli hieman hukassa, mutta kutsuen Hinni vei narunsa uiden veneelle. Toisinpäin tehtynä; narun haku veneestä, olikin hankalampi. Käskysanani noudoissa on ollut ”esine”. Nyt Hinni meni veneelle päin ja aloitti esine-etsinnän veneen ympäriltä. Toistettuna ja käskysana vaihdettuna ”vene”-käskyksi, oivalsi Hinni heti jutun. Uskon, että Hinni oppii nämä vepe-jutut aika nopeasti.

27.6.2011

Maanantai, haku-treeni-ilta. Oltiinpas fiksuja ja mentiin hiekkakuopalle treenaamaan. Ensin vain nuorille ilmaisuja ja sitten ”osaavammille” pitkiä pistoja. Voi hyvä tavaton… kyllä tulikin pitkiä pistoja. Kaikilla koirilla oli vaikeuksia pysyä hallinnassa. Alueen muoto vei koiria mennessään. Hinnikin teki ainakin kolmen sadan metrin piston ja juoksi hullun lailla kaukana hiekkakuopan yläpuolisessa metsässä. Juoksi niin, että oikein lihakset vapisi, kun tuli takaisin keskilinjalle. Ei menny treeni ihan suunnitellusti. Suunnitelmaa ’hieman’ tarkentamalla treenistä saatiin kuitenkin kohtuullisen hyvä.

25.6.2011

Juhannus on meillä herttainen… Olimme juhannuksen vietossa Savitaipaleella.

Torstain jälkitreenissä Hinni sai ajaa vieraan henkilön tekemän metsäjäljen. Kävi vielä niin, että tein itse sille jäljelle harhan kävelemällä tekemäni jäljen ristiin Hinnille tehdyn jäljen kanssa. Hinni hoisi homman hienosti. Koska muistin tarkasti, mistä itse tein jäljen, näin Hinnin jäljestäessä, miten se merkkasi harhajäljen, mutta ei vaihtanut sille. Olinpa tyytyväinen. No, se koira, jolle minä tein sen jäljen, vaihtoi loppujälkensä meidän tallaamalle tuoreelle jäljelle. Se voitiin korjata ja siten saatiin onnistuneet treenit molemmille.

21.6.2011

Maanantaina treenasimme jälkeä hakkuulla. Oli vähän kiire Hinnillä, mutta muuten nappisuoritus. Kulmankin pyöräytti oikein sievästi. Tänään, tiistai-iltana, piti olla vepe-treeni, mutta ukkosen takia treeni peruttiin. No, kun olimme menneet paikanpäälle, emme tietenkään jättäneet treenaamatta. Puin siis pelastuspuvun päälleni ja menin veteen vyötäröön saakka. Laguunissa oli varsin tyyntä ja siinä treenasimme Minnan kanssa koirillemme vedessä olevalle maalimiehelle esineen vientiä. Ja sitten vedestä maallepäin myös. Aallonmurtajan takana oli melko kova aallokko; sinne heittelin tennispalloa ja Hinni sai uida aalloissa. Kivaa!

19.6.2011

Sunnuntai kotona. Nyt on siis pidetty taukoa jäljestämisessä. Eilen satoi niin paljon, että tänään menen treeneihin ja teen jäljen. Katson miten käy. Aivastelua ei ole ollut, mutta köhimistä on ainakin silloin, kun Hinni sieppaa hiekkaisen tennispallon vauhdissa suuhun. Saattaa olla köhä siis hiekan aiheuttamaa. Tosin hiekassa voi olla myös taudinaiheuttajia… olisko se heuhkomato…

Tottista on treenattu. Nyt otettiin virheitäni videolle. Järkyttävää, miten sitä itse söheltää ohjeiden vastaisesti koko ajan. Ei ole ihme, että koira tekee väärin tai vähän väärin, kun itse ohjaan tekemään niin. Yritän parantaa tapani.

Aamusta Hinni kävi uimassa harjulenkkimme varrella olevassa lammessa. Hinni haistaa veden jo kaukaa ja kysyy lupaa saada juosta… ja sitten kuuluu vain iso polskaus. Ihanaa. Lenkin jälkeen maistui uni varjoisassa (ja multaisessa) pihanurkassa.


…Hinni nukkuu koiranunta…ramaisi niin…

Kävin peko-treenissä ja Hinni ajoi jäljen. Hyvin meni tietysti…reipas Hinni. Ajoin jäljen uusissa jälkivaljaissa ja ne oli hyvät. Ainakaan yhtään ei köhinyt eikä näyttänyt mitään ongelmia olevan. Vetoa on niin, että käsineitä on syytä käyttää vaijeriliinaa käytettäessä, mutta sehän kertoo myös hyvästä motivaatiosta.

16.6.2011

Torstai. Aamulla Hinni heräsi aivastelemaan ja köhi. Minä tietysti otin heti yhteyttä henkieläinlääkäriimme, että mitä nyt tehdään, Hinni on varmasti sairas. Tohtorimme rauhoitteli meitä kertoen, että tapauksia on ollut nyt useita pölyjen takia. Kun Hinni on just saanut nenäpunkkilääkkeen, ei se ole sitä. Jos olisi kennenyskää, yskisi koira koko ajan. Siis, nyt treenit tauolle kolmeksi päiväksi ja nenän huuhtelua keittosuolalla. Katsotaan tilanne sitten uudelleen.

Nyt siis pidetään pieni tauko jäljestämisessä. Esineruutu otettiin illan treeneissä ja tottista kotipihassa. Oli aika kivoja kommentteja selän takana, kun Hinni pyyhälsi esineruutuun. Tanner tömisten perille ja samalla vauhdilla takaisin esine suussa. On se niin reipas .

15.6.2011

Maanantaina jälki; oli Hinni pikkuisen kiireinen, muuten hyvä. Tiistaina vepe -treeni; veneestä hyppy uimaan ja esineen vientiä kuivalla maalla. Molemmat onnistuivat hyvin. Keskiviikkona jälki; onnistui. Piti saada kuva, joten tehtiin lavastettu jälkitilanne – Hinni tuskin huomasi eroa .

12.6.2011

Sunnuntai. Peko treeneissä tein Hinnille jäljen. Tein siihen tavallaan kaksi osaa, ensin tie-oja-metsä jäljen ja sitten tein vielä poistumisjälkeni metsään. Tarkoitus oli, että jos tienvarsi menee hyvin, niin sitten saa Hinni ajaa metsäjäljenkin. Ja Hinnihän ajoi. Ensin tienvierusjäljen tarkasti ja kaikki kepit käteen tuoden, sitten Hinni sai jatkaa jälkeä, joka tekikin 90 asteen kulman tien yli toiselle puolelle metsään. Hinni ajoi kulman ensin niukasti yli, pyörähti vasempaan, kuittasi jäljen, mutta jatkoi kauttani oikealle metsään. Kun jälki ei ollut siellä, poimi Hinni jälkensä viimeisen kepin kohdalta, ylitti tien ja ajoi metsäosuuden kerrassaan mainiosti. Tulipa hyvä mieli kummallekin! Onnistunut treeni.

10.6.2011

Perjantai. Eilen oli taas pienryhmäni jälkitreeni. Mittari näytti 31 astetta lämpöä. Silti koirat jaksoivat ajaa pienet jälkensä. Ne on niin innokkaita. Hinnillekin tehtiin vieraan tekemä jälki, joka polveili ojassa, tiellä ja metsässä. Olipa todella kuiva jäki, mutta Hinni ajoi jäljen reippaasti alusta loppuun. Ensimmäisen metsätaipaleen jälkeen tielle tuli aivan keltapäinen koira, niin paljon kuivaa siitepölyä metsässä oli. Hauska yksityiskohta oli, että jälkemme katselijat olivat sen verran uusia harrastajia, etteivät tienneet, että ohiajava liikenne ei saa häiritä koiraa. Ystävällisesti he pysäyttivät koko liikenteen jäljenajomme ajaksi .

7.6.2011

Maanantaina oli jälkiryhmäni treeni-ilta ja Hinnikin sai ajaa pienen ojanvarsijäljen.
Tänään tiistaina aloitimme vepe -alkeiskurssilla. Harjoittelimme kuivalla maalla kumiveneeseen menoa, siellä paikallaan istumista ja luoksetuloa. Toinen teema oli esineen vienti toiselle henkilölle. Noo, Hinnihän suoriutui hommista sillä tavalla, että ensin se harjoitti pituushyppyä kumiveneen yli erilaisilla tyyleillä, kunnen älysi pysäyttää ilmalennon aluksen kohdalla. Tajuttuaan asian, istui Hinni sievästi veneessä ja odotti luoksetulolupaa poistuakseen veneestä. Esineen vienti onnistui moitteetta eri pituisilta matkoilta. Oli kiva treeni ja seuraavalla kerralla mennäänkin jo rannalle.

5.6.2011 sunnuntai-ilta. Torstai meni Kuopiossa koiria testaten. Hinni oli mukana ja sai taas ihailijoita. Perjantai aamuna menimme Rääkkylään boksereiden leirille jälkikoulutukseen. Rautasen Keijo antoi taas kaikkensa. Käsi paketissa mies jaksoi jokaisen koiran eteen tehdä töitä. Saimme Hinnin kanssa ajaa ainakin seitsemän jälkeä. Perjantaina jo kolme, lauantaina kolme ja vielä tänä aamuna Keijo itse halusi tehdä Hinnille jäljen, jotta hän pystyisi varmistamaan jatko-opintomme. Hinnin kanssa ajamme nyt toistaiseksi tievierustan ojissa ja penkoilla ja vähän metsässäkin kulkevia jälkiä. Kovempi pinta pakottaa tarkkuuteen. Pelkkä metsä on liian helppoa ja tekee noutajan jäljestämisestä seilaavan. Nyt opetetaan Hinni alunperin pysymään vain jäljen päällä, muuta ei sallita. Hinni oli hyvä. Keppien ilmaisukin tuli mukaan ihan helposti ja varmasti.

1.6.2011 keskiviikko

Ensimmäinen kesäpäivä ja ulkonakin on lämmintä jo aamusta alkaen. Naapurin rouva on lomapäivällä ja Hinni on hänen kanssaan pihalla ; aika ihanaa Hinnille.

Viikonloppu meni mukavasti Tallinnan reissulla. Olimme pienellä porukalla ja omalla autolla liikkeellä. Tehtiin siis runsaasti hankintoja; erilaisia hankintoja. Minäkin ostin peltipönttöjä, maton ja pari ”joulukalenteria”. Ne viimemainitut ostin kyllä ihan riehaannuttuani muiden ostohysteriasta. Kyllä kävi kauppa SuperAlkossa. Suomessa juhlitaan paljon näin kesäisin; vähintään häitä joka toisessa perheessä…

Tulevana viikonloppuna keskitymme Hinnin kanssa jäljen treenaamiseen.