Elokuu 2010

30.8.2010

Maanantai-ilta. Olin pitkän viikonlopun Tallinnassa. Koirat olivat tarhalla hoidossa ja Hinnin juoksuaika alkoi hoidon aikana. Onneksi ei ollut pehemmin haitannut muita koiria, mutta oli ollut vähän levoton… mitähän lie puuhannut tällä kertaa. Kotona jätin Hinnin omaan huoneeseen, vaikka Ekohan siellä on halunnut olla. Nyt kuitenkin järjestin Hinnille oman huoneen ja niinpä Hinni oli vähän puuhannut . Nahkasohvan yksi istuintyyny oli päreinä ja silputtu suoperlooni täytti lattia-alan. Onneksi se oli se vanha ja kulunut sohva, joka nyt tulee päätymään kaatopaikalle.

Illalla kävin Hinnin kanssa hakutreeneissä. Kolme ukkoa ja ainakin kuusi erittäin pitkää pistoa – voi jee, oli taas intoa enemmän kuin järkeä. Eipä ollut kaunista katsottavaa se työskentely.

Ekon kynsi näyttää paranevan hyvin, joskin suojasukka ja sen teippi on aiheuttanut hiertymän tassun ulkosyrjälle… voi voi.

26.8.2010

Torstai-ilta. Tällä viikolla tapahtunutta: Maanantaina Ekolta kuorittiin vaurioitunut kynsi ja nyt tassua pidetään töppösessä ja kynsiä öljytään niiden vahvistamiseksi. Maanantain hakutreeni oli Hinnille hyvä. Tuli tyhjä pisto alle, kun viimeisenä koirana joutui illan viiletessä hakemaan hajun tosi kaukaa radan takaa notkosta. Onneksi on itsellä jo kokemusta ilmavirtauksista ja osasin ottaa seuraavan piston niin, että koira varmasti menee kauas. Lopuksi treenattiin vielä yliheittoa. Ja lujaahan Hinni juoksi. Yliheittoja tuskin vielä kannattaa treenata tuon enempää; oppii pian liian omatoimisen puolen vaihdon radalla.

Tiistaina vedin pentukurssin teorian ja sillä aikaa Hinni söi taas yhdet sisäpohjat. Oli sitten päässyt saunaan: lauteilla ovat rivissä kaikki päivittäisessä käytössä olevat kengät. Keskiviikkona aamulla saunassa kävi putkimies vesimittarien uusimisasioissa… jätti oven auki… oli päivän aikana yhdet nauhat irrotettu kengistä – ei muuta . Tänään torstaina on naapurista tullut meille kolmet villasukat – ovat naapurit näemmä ottaneet talvikamat esille … Omat croksini hain itse naapurin pihalta.

22.8.2010

Sunnuntai ilta. Tulin Hinnin kanssa myöhään illalla kotiin Punkalaitumelta, Hiiden Helmestä. Oltiin siellä Emma-Kaarinoiden leirillä. Oli tosi kiva viikonloppu. Ryhmäni koirat olivat kaikki pentuja tai vasta-alkajia, joten perusasioita treenattiin; tottista, jälkeä ja hakua. Perjantain ja lauantain välisenä yönä tuli palohälytys just ennen  kahta. Kaikki ulos – ihmiset ja koirat. Käytävällä oli kitkerä savun haju. Palokunta oli paikalla tosi nopeasti. Paloa ei kuitenkaan löytynyt, joten syynä lienee ollut joku sähkövika, joka sulatti jotain. Pari tuntia kuitenkin meni ennen kuin saimme uudet huoneet ja muutimme savuttomiin tiloihin. Mielenkiintoinen tapaus.

Nyt nukkumaan ja huomenaamulla haen Ekon kotiin tarhalta. Hinni nukkuu jo tuossa – sohvalla. Siis on näköjään harjoitellut sohvalla nukkumista ennenkin…

17.8.2010

Siinäpä se viikko vierähtikin ja syksy saapui itäiseen Suomeen. Aamun lämpötila oli lähes nolla. Viimeviikon treenit meni ”ihan hyvin”. Pellolla pitäisi käydä nyt jälkeä ajamassa useammin kuin kerran viikossa, mutta ei riitä iltoja. Viikonlopulla kävin puhumassa ajokoiramiehille luonnetestistä. Olivat oikeesti kiinnostuneita – keräävät muutenkin valtavasti tietoa koiristaan ja laskevat indeksejä asioista, joista en paljoa ymmärrä. Tosi hienoa ja osoittaa, miten asiaansa hurahtaneita muutkin koiraihmiset ovat. Minä olin siis etelässä ja koirat tarhalla. Hyvin oli hoitojakso mennyt. Hinni oli hieman sisustanut sisähäkkiään; oli vaihtanut makuupaikan toiselle seinustalle ja vetänyt naapurihäkistä pielukset omalle puolelleen . Mahtoi olla naapuri tyytyväinen. Minun pitää kai viedä Hinnille oma sänky seuraavalle hoitokerralle… Olen luullut kotona, ettei koirat nouse ollenkaan olohuoneen sohvalle, mutta eilen illalla näin, miten Hinni tyynesti nousi sille ja asettui nukkumaan sen näköisenä, että ainahan hän on tässä nukkunut…

9.8.2010

Viikonlopun kuvasatoa onkin kuvagalleriassa. Lauantain kuvauskeikan elävän riistan rauhaan jättämistä ihmettelen vieläkin, niin lähelle lokkia sorsat uivat kilpaa Hinnin kanssa. Voi olla, että kokeneille noutajaharrastajille tämä on itsestään selvää, minulle ei. Myöhemmin, kun uitin Ekoa, olisi se kyllä mielellään uinut sorsien luo, mutta tottelevaisena tuli pois käskettäessä. Jos Hinni olisi halunnut hätistellä sorsia, ei sen tottelevaisuus olisi vielä riittänyt mielihalun tukahduttamiseen – luulen. Se keikka meni siis hyvin.

Pakko oli vielä tuoda tähän kuva Hinnistä ja sorsasta. Hinni suuntaa kohti lokkia ja jättää sorsat rauhaan.

7.8.2010

Lauantai. Kuuma päivä tulossa. Eilen, perjantaina treenasin pitkästä aikaa riistalla, eli pari varista, harakka ja lokki. Hinni toimi aika hyvin. Kun riistaa oli ruudussa kovin vähän, meinasi etsintäalue laajentua ja piti vähän ohjata, muuten nenä toimi ja böödit tulivat melkein perille tai käteen. Minulle riitti tuo taso. Uutuutena tällä kertaa oli ”pääote”, eli Hinni roikotti saaliit minulle linnun pää suussaan.

Lokin nouto vedestä oli suorastaan naurettavaa. Nyt oli intoa niin paljon, että oikeasti Hinnillä pyöri neljä siipiratasta pareittain rungon molemmin puolin ja vesi kuohui sen mukaisesti. Lokin tuonti matka jo hieman tasasi vauhtia ja toisen lokin nouto vedestä oli jo aivan upea suoritus. Siis edelleen intoa on enemmän kuin järkeä. Olkoon vaan, on sen kanssa niin tosi kiva puuhata . Siis omat kuvat eivät onnistuneet, mutta kävimme Seijan kanssa lauantai-iltana kuvaamassa lokin noutoa… kiitos Seija kuvista!!

Lisää lokinhakua kuvagalleriassa: ”Hinni ja lokki” -tiedostossa.
Ensimmäisen kuvasarjan lopussa Hinnin pää pyörii, kun sorsat saapuvat paikalle ihmettelemään puuhiamme. Toisen sarjan (kuva 16) ekassa ruudussa näkyy yksi sorsista, jotka jäivät pyörimään hyvinkin lähelle, mutta ihmeekseni Hinni kohdisti noudon vain kuolleeseen riistaan.

5.8.2010

Torstai. ”Hirmumyrskyjä” näkyy riehuneen siellä ja täällä, mutta meillä ei ole edes satanut. En minä myrskyjä kaipaa, mutta sadetta saisi joskus tulla kohtuullisesti.

Nyt olemme käyneet koirien kanssa henkilöhakua treenaamassa peräkkäisinä iltoina. Kuumuutta on hieman helpottanut kova tuuli, mutta sen mukana tulee kylläkin savua Venäjän metsäpaloista. Koiria ei kyllä näytä kuumuuskaan pahasti rassaavan, intoa kun on … . Hinnin ilmaisua olen nyt kovasti pohtinut. Siitä saisi niiiin helposti rullakoiran, mutta toisaalta… voi, voi. On se oman koiran kohdalla niin vaikeaa päättää; vieraalle sanoisi heti, että rullakoirahan tuo on jo syntyjään.

2.8.2010

Elokuun ensimmäinen maanantai. Viikonloppuna päästiin treenaamaan vähän esineruutua ja henkilöetsintää. Koirat olivat niin rauhallisia, kun tuli tehtyä jotain älyllistä. Sunnuntaina kävin vähän kurkkaamassa noutajien erikoisnäyttelyä Joensuussa. Vielä saa Hinni syödä aika monta säkillistä ruokaa, ennen kuin on mitoissaan . Eko-rottis alkaa kyllä olla näyttelymassassa; penturuoka on ravitsevaa vielä 9-vuotiaallekin. Hinnillä onkin ollut huonompi ruoan menekki, joten Eko on ehtinyt nauttia runsaasti ravitsevaa ruokaa.